Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

"Obuci" uskršnja jaja

Veliki petak je dan kada se farbaju jaja koja će se jesti za Uskrs. Osim bojama, jaja možete ukrasiti i folijama sa ornamentikom srpskog srednjovekovnog slikarstva, koje lepo izgledaju i lako se nanose.

5
A- A A+

Gastronomija

"Obuci" uskršnja jaja

Uskršnja jaja bi trebalo bojadisati crvenom bojom koja simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krvi, kao i nov život koji se rađa iz njegove žrtve.

Međutim, jaja se mogu farbati raznim bojama, oslikavati i dekorisati mnogobrojnim tehnikama. Jaja se mogu i "obući“ - obmotati termoskupljajućom folijom. To je veoma lak i brz način da ukrasite jaja.

Ako izaberete folije sa ornamentikom srpskog srednjovekovnog slikarstva, bićete sigurni da će jaja na vašem stolu biti lepa i, što je najvažnije, u duhu hrišćanstva. Reč je o neobičnom spoju duhovnog, tradicionalnog i modernog.

Iza projekta "Uskršnje jaje.rs" stoje istoričari i istoričari umetnosti. Ornamente iz Dečana, Gračanice, Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviške i ostalih manastira, preneo je na folije za uskršnja jaja arhitekta Vladimir Vujović.

"Obuci" uskršnja jaja

Ukupno 60 motiva podeljeno je u šest zbirki: Stara Raška, Moravska škola, Kosovo i Metohija, Stara Srbija, Zeta i Ohridska baština.

Posebna vrednost ovih zbirki je u tome da čuva od zaborava ornamente iz manastira od kojih su mnogi oštećeni, nestali ili danas nama teško pristupačni.

"Obuci" uskršnja jaja

Za Uskrs 2010. godine, pripremljeno je novo, redizajnirano dvojezično pakovanje (srpsko-englesko), dodat inserter sa kratkim opisom svih manastira i crkava.

Ovakvo novo pakovanje se već distrinbuira u Americi, Kanadi, Francuskoj, Autraliji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a u martu 2010. urkašavalo je štand Turističke organizacije Srbije na Sajmu turzima u Berlinu.

Na domaćem tržištu proizvod se može naći u crkvama beogradsko-karlovačke eparhije, sremske eparhije, žičke eparhije, kao i u svim većim trgovačkim mrežama.

Kako se "oblači" jaje

"Obuci" uskršnja jaja

Skuvajte jaje na uobičajeni način. Možete ga potom i bojadisati, ili ga ostaviti u prirodnoj boji.

Sipajte vodu u dublju posudu i stavite da provri. Na jaje navucite foliju, a zatim kašikom, polako, spustite u kipuću vodu, kratko, dok se folija ne skupi oko jajeta.

Kada se prohladi jaje možete premazati krpicom umočenom u jestivo maslinovo ili suncokretovo ulje, kako bi dobilo sjaj.

Prilikom konzumiranja foliju bacite jer nije jestiva.

(MONDO)
Sve vesti