U grobnici kod Raške 450 tela?

Prištinski zvaničnici tvrde da imaju informacije da su u Rudnici kod Raške ukupno 450 tela kosovskih Albanaca.

0
A- A A+

Kosovski zvaničnici su zatražili hitan sastanak sa srpskim zvaničnicima kako bi razgovarali o navodnoj masovnoj grobnici u Rudnici kod Raške, gde se sumnja da su sahranjena tela više od 250 Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu.

Predsednik vladine Komisije za nestala lica, Prenk Đetaj, rekao je u Prištini da sumnjiva lokacija na Rudnici ima više od 250 tela Albanaca ubijenih tokom rata, prenose prištinski mediji.

Sumnje da se u Rudnici nalazi 250 zakopanih tela kosovskih Albanaca je objavilo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Đetaj je kazao da su kosovske vlasti unazad nekoliko godina pokušavale da otkriju grobnicu kod Raške.

"Za ovu grobnicu smo mi sumnjali i znali smo da postoji još od 2005. godine, i juna 2006. godine je iskopana, ali izgleda da smo pogrešili mesto", rekao je Đetaj.

"Ponovo smo dobili informacije i kao komisija sa Prištinskom delegacijom, predali smo naš zahtev Beogradskoj komisiji za sumnjivo mesto i priložili činjenice, šeme, tačne slike koje pokuzaju sumnjiva mesta i to se nije uklapalo sa onim što je dalo srpsko Tužilaštvo u vezi 250 tela.

Mi imamo informacija da su u pitanju 450 tela, u jednoj grobnici je 300 tela, dok u drugoj 150", kazao je Đetaj.

On je izrazio uznemirenost zato što kosovska strana još nije dobila službenu informaciju ni iz Beograda, ali ni od Euleksa, pišu prištinski mediji.

"Uznemirila nas je izjava tužioca da su Beograd i Euleks znali za ovu grobnicu i nisu nam dali niikakvu informaciju", rekao je Đetaj, obećavajući tesnu saradnju.

Đetaj je dodao da postoje sumnje za još neke lokacije za koje se sumnja da su u pitanju masovne grobnice sa telima kosovskih Albanaca koji su ubijenii tokom rata i prebačeni tamo.

"Sumnjamo i za druge lokacije, ne samo za oblast opštine Raške, nego i za jezero Perućac, region Medveđe, gde smo bili i koje se slaže sa izjavama svedoka", dodao je on.

Đetaj je naveo da se traga i za grobnicama na Kosovu, kao što su Suva Reka, Košare, Livočko jezero…

Sumnja se, dodao je Đetaj, da je oko 20 tela sahranjeno na gradskom groblju u Butenu, u Makedoniji, pošto ih je tamo izbacila reka Lepenac.

Šef kosovske delegacije za razgovore sa srpskom stranom o rasvetljavanju sudbine nestalih Pajazit Nuši, je rekao da Beograd "dobro zna gde su sahranjeni ubijeni Albanci, ali da to koristi za sopstvene ciljeve", navode mediji.

"Zašto je upravo toga dana, 9. maja, na Dan Evrope, objavljena vest", zapitao se Nuši.

Na Kosovu se i dalje kao nestali vodi 1.800 osoba.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti