Još će rasti Sava i Dunav

Vodostaj Dunava i Save u porastu ali ne očekuje se izlivanje, izjavio je Tanjugu načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije Predrag Marić.

0
A- A A+

"Od jutros nema većih promena u odnosu na juče. Dunav je narastao, zbog čega se danas očekuje i rast Save kod Šapca", kazao je Marić i dodao da pripadnici Sektora trenutno izvlače vodu iz kanala u naselju Kljajićevo u Somboru.

Nivo Dunava, prema njegovim rečima, stagnira kod Radujevca u blizini Negotina, a u Beogradu je saniran ugoržen teren kod Nebojša kule.
U Beogradu se povećava vodostaj Dunava i Save, pa je u glavnom gradu proglašena redovna odbrana od poplava, a preventivno je na ušću zatvoren i pružni prolaz za putnička vozila, saopšteno je juče iz MUP-a.

Nivo Dunava će, kako je navedeno, dostići svoj maksimum kod granice između Srbije i Mađarske za šest, a kod Novog Sada za 12 dana, ali se ne očekuje izlivanje te reke preko odbrambenih bedema.

Nivo Save kod Šapca sada iznosi 488 santimetra i na snazi je vanredna odbrana od poplava, a u opštini Vladimirci, u selu Provo, pune se džakovi sa peskom radi preventivnog delovanja.

Zbog izuzetno velikih količina padavina proteklih pola meseca, procenjuje se da je u Vojvodini pod vodom oko 78.000 hektara oranica, a više od pola miliona hektara je prevlaženo, saopšstilo je sinoć Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".

Najviše problema je na područjima Sombora, Zrenjanina, Kikinde i Subotice, a izdat je nalog i vodoprivrednim preduzećima u Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Pančevu, Kovinu i Beloj Crkvi da počnu pripreme za odbranu od poplava, jer se veliki talas na Dunavu očekuje za šest do 12 dana.

Sprovode se mere redovne odbrane od poplava na Dunavu kod Smedereva, na ušću Jaseniške reke i Velikog Timoka, na Savi od ušća reke Vukodraž do ušća Drine i od Badovinaca do Drine.

Hidroelektrane Đerdap 1 ispušta veće količine vode radi oslobađanja korisne zapremine, kao meru zaštite od nailaska poplavnog talasa.

U Negotinu je završena izgradnja privremenog zemljanog nasipa u dužini od 250 metara za zaštitu naselja Radujevac od nailaska velikih količina reke Dunav.

Na melioracionom području “Podrinsko - kolubarskom" na teritoriji opštine Šabac i u Vladimircima sprovode se mere vanredne odbrane od poplava od unutrašnjih voda.

Na tom području su izraženi "vodoleži" usled visokog nivoa podzemnih voda, naročito u depresijama, a kanalska mreža je ispunjena vodom, ali nije registrovano izlivanje vode iz kanala.

U selu Provo nizvodno od Šapca povećani su niski delovi nasipa Provo-Orlača sa džambo vrećama koje su napunjene peskom i naloženo je uvođenje neprekidnih dežurstava.

U Drenovcu kod Šapca privremeno je zatrpan kanal uzvodno od crpne stanice Drnovac zbog havarije, a nasip je dodatno osiguran džambo vrećama sa peskom, navedeno je u saopštenju.

MUP Srbije je danas saopštio da je nivo Save kod Šapca tokom noći zabeležio blagi pad i da trenutno iznosi 485 centimetara i da se u toku dana očekuje dalji porast.

U opštini Negotin, u selu Radujevac, nivo vodostaja Dunava je u stagnaciji i iznosi 600 centimetara.

U opštini Sombor, u mestu Kljajićevo, vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora nastavljaju sa intervencijama crpljenja vode u Ulici Moše Pijade i očekuje se završetak intervencija i sanacija terena tokom dana.

Nivo vodostaja Dunava kod Apatina od jutros iznosi 572 centimetra i 521 centimetara kod Bezdana.

U Beogradu je zabeleženo povećanje nivoa Dunava i Save, pa nivo Save trenutno iznosi 488 centimetra, a Dunava kod Zemuna 592 centimetara i proglašena je redovna odbrana od poplava.

Najniža tačka je na prostoru ispod Nebojšine kule na ušću, gde je preventivno zatvoren pružni prolaz za putnička vozila, a jedinice Sektora za vanredne situacije nisu imale pozive za intervencije crpljenja vode.

U Pančevu nivo vodostaja reke Karaš i reke Nere je u opadanju, dok Dunav beleži porast, navedeno je u saopštenju MUP-a.

(Tanjug)
Sve vesti