Milan Jurišić se krije u Španiji?

Odbegli član "zemunskog klana" Milan Jurišić Jure, koji je pravosnažno osuđen na 32 godine zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, već više od godinu dana nalazi se u Španiji, saznaje "Press" u vrhu srpske policije.

0
A- A A+

Prema ovim navodima, Jurišić se nalazi u Kataloniji, gde je "izrastao" u vrlo opasnog kriminalca i plaćenog ubicu visokog ranga. Jurišić je osuđen i na 20 godina zbog zločina "zemunskog klana".

Prema saznanjima "Pressa", Jurišić se pozicionirao u španskom podzemlju kao jedan od najpouzdanijih profesionalnih ubica, koji uglavnom odrađuje poslove za narko-mafiju.

"Dobili smo informacije da je Milan Jurišić odradio pet vrlo ozbiljnih ubistava za špansku mafiju, kako u Španiji, tako i u nekoliko zemalja zapadne Evrope. Najviše vremena provodi u Kataloniji, ali često posećuje i jedno od najpopularnijih španskih letovališta Marbelju, gde mu zaštitu pružaju vodeći mafijaški bosovi. Takođe, povremeno odlazi i u Južnu Ameriku sa lažnim dokumentima" tvrdi policijski izvor "Pressa".

Prema njegovim tvrdnjama, Jurišić je pre dve godine bio na ivici da završi "kriminalnu karijeru" jer je ostao bez para, poslova i podrške. Ali, Jurišića je tada u špansko podzemlje uveo policiji dobro poznat srpski kriminalac L. B.

"Jurišić nikad nije bio kalibar kriminalca kao braća Simović ili Sretko Kalinića, već je bio običan poslušnik. Međutim, kada se pre dve godine našao na ivici propadanja i hapšenja, krenuo je na sve ili ništa i postao brutalan reketaš i ubica", dodaje naš sagovornik.

Specijalni tim kriminalističke policije MUP-a Srbije, koji sedam godina danonoćno traga za "zemuncima", do sada je nekoliko puta locirao Jurišića, ali je hapšenje za korak izmaklo.

"Jurišić je zajedno sa Simovićima i Kalinićem do 2007. operisao po Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Bugarskoj. Sumnjamo i da su ulazili i u Srbiju, ali na kratko. Jedno vreme bio je i u Austriji, ali tamo za njega nije bilo posla. Sredinom 2008. Jurišić je hteo da se vrati u Srbiju i tada je jedva izbegao hapšenje, a od tada kreće njegova karijera u Španiji", kaže sagovornik "Pressa".

"Sa kolegama iz Interpola i španske policije razmenili smo podatke o njemu, ali je ovom opasnom kriminalcu sa jakom zaštitom teško ući u trag. On je poznat i po tome što vuče nogu dok hoda jer je ranjen u kuk u obračunu sa policijom 2002", dodaje ovaj izvor.

Ministar policije Ivica Dačić potvrđuje za "Press" da policija od 2003. intenzivno traga za odbeglim članovima "zemunskog klana" Ninoslavom Konstatinovićem, Milanom Jurišićem i Vladimirom Milosavljevićem. Međutim, konkretna saznanja o ovim potragama ne može da otkriva.

"U MUP-u Srbije postoji odsek kriminalističke policije koji se bavi potragom za 'zemuncima'. Razmenjujemo podatke sa svim državama za koje se sumnja da mogu da budu utočište 'zemunaca'. Tako smo Milošu Simoviću ušli u trag analizirajući kretanja njegove supruge, pa smo tako saznali da su Simović i Kalinić u Hrvatskoj. Na taj, ali i na neke druge načine, pokušavamo da uđemo u trag i ostalim beguncima", navodi Dačić.

Španija je dokazano utočište za brojne kriminalce sa prostora bivše SFRJ. Tamo se 2002. godine krio Željko Maksimović Maka, a 2006. godine utočište je pronašao organizator "stečajne mafije", direktor "C marketa" Slobodan Radulović.

Njega su Španci držali u nekoj vrsti kućnog pritvora, uz obrazloženje da ga ne hapse jer vode istragu protiv njega i njegove ćerke zbog privrednog kriminala u Španiji. Bez objašnjenja uspeo je da im pobegne u Crnu Goru.

Popularno letovalište Marbelja poznato je kao stecište bogataša, ali i centrala mafijaških vođa iz Kolumbije. Tamo je 2008. godine uhapšen šef napuljske mafije Rafael Amato.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti