• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcija NIS-a na Berzi kreće od 200 dinara

Prvog dana trgovanja na Beogradskoj berzi vrednost jedne NIS-ove akcije može prema pravilima skočiti najviše na 600 dinara

Početna cena akcija Naftne industrije Srbija prvog dana trgovanja na Beogradskoj berzi biće zapravo knjigovodstvena vrednost i neće prelaziti 200 dinara. Maksimalna cena tog dana mogla bi biti 600 dinara, budući da vrednost akcija prvog dana trgovanja može porasti za 300 procenata, potvrdio je za „Politiku” Branko Pavlović, savetnik malih akcionara NIS-a.

"Ne treba očekivati ništa spektakularno tog prvog dana trgovanja NIS-ovim akcijama"

Po pravilu berze, vrednost akcija nakon prvog dana trgovanja može varirati između plus 20 i minus 12 odsto u trgovanju akcijama na vanberzanskom tržištu i plus 10 i minus 8 odsto u trgovanju akcijama naberzanskom tržištu, u odnosu na vrednost zaključenu na prethodnom trgovanju.

Na pitanje, da li na cenu akcija utiču i poslovni rezultati kompanije Pavlović kaže da lane nije bilo gubitka od oko 37,5 milijardi dinara da bi vrednost akcija bila sigurno veća.

Budući da je reč o kapitalno velikoj kompaniji privlačnoj na finansijskom tržištu, realno je očekivati da će uključenje akcija NIS-a na berzu pojačati tržišnu kapitalizaciju, a istovremeno pojačati i investicionu aktivnost domaćih i stranih investicionih fondova, kaže on.

Goran Takić, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a kaže da je nominalna vrednost akcija 500 dinara, dok će se tržišna cena formirati u zavisnosti do ponude i tražnje. Ništa ne znači, kaže, ako na berzi bude pet miliona akcija, a tek dva miliona onih koji bi da ih kupe.

Na vrednost akcija dodatno utiče i poslovanje kompanije u poslednje tri godine.

Budući da je NIS 2008. godinu završio s gubitkom od oko osam milijardi, a prošlu s 37,5 milijardi dinara to se dodatno odražava na nisku cenu akcija, kaže on i dodaje da ohrabruju najave čelnih ljudi kompanije da bi tekuća godina mogla biti pozitivna.

On upozorava da akcionari moraju da razlikuju nominalnu od vrednosti akcije po kojoj se one kupuju i prodaju. Cena koju je strateški partner „Gaspromnjeft” platio za kupovinu 51 odsto kompanije nema uticaja na nominalnu vrednost akcija. Na nju jedino utiču vrednost osnovnog kapitala i broj akcija, a budući da se vrednost osnovnog kapitala nije menjala, ukupna nominalna vrednost je ostala nepromenjena.

Nominalna vrednost bi bila ista i da nije došlo do prodaje akcija „Gaspromnjeftu” ili bilo kom drugom investitoru. Promena pojedinačne nominalne vrednosti akcije do koje je došlo prošle godine rezultat je povećanja broja akcija, usled podele (tzv. splitovanja) akcija u razmeri jedan prema 20, što znači da umesto jedne akcije nominalne vrednosti 10.000 dinara, sada postoje 20 akcija nominalne vrednosti 500 dinara. Akcije se, međutim, prodaju i kupuju po tržišnoj vrednosti.

Tržišna vrednost se utvrđuje na berzi i zavisi od odnosa ponude i tražnje ili se utvrđuje sporazumom između prodavca i kupca kada se prodaja vrši putem ugovora.

Takić podseća i na pravo akcionara da dobiju dividende koje se isplaćuje na godišnjem nivou. Uslov za isplatu je da NIS ostvari dobit, a Upravni odbor odobri njihovu isplatu.

Na pitanje da li će „Gaspromnjeft” kupovati akcije građana kako bi povećao svoj udeo u NIS-u, u ovoj kompaniji odgovaraju da za to „nema sumnje”, te da će ruski većinski vlasnik u potpunosti ispunjavati uslove iz kupoprodajnog ugovora, u skladu sa kojim je u obavezi da do februara 2011. godine da ponudu za otkup akcija manjinskih akcionara.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image