Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Saveti za super zimnicu

Veliku ponudu voća i povrća na pijacama treba iskoristiti za ostavljanje zimnice. Napravite plan, zima je duga, od oktobra do aprila je šest meseci i trebaće vam oko 300 obroka.

0
A- A A+

Gastronomija

Saveti za super zimnicu Guliver/Getty Images

"Zato napišite okvirni nedeljni jelovnik, tako ćete biti sigurni da ste ostavili dovoljno različitih namirnica, jer jelovnik mora da bude raznovrstan", savetuje Branka Mirković, nutricionista, i objašnjava kako se na pravilan način ostavlja zimnica.

Za zamrzavanje birajte potpuno sveže povrće, ali ne prezrelo. U principu, većinu povrća trebalo bi blanširati jer se pre upotrebe kuva uglavnom neodmrznuto u posoljenoj kipućoj vodi ili se dinsta na vrelom ulju.

Proces dubokog zamrzavanja odvija se na temperaturi od minus 40 stepeni, namirnice koje se ostavljaju na ovaj način čuvaju se na temperaturi od minus 20 stepeni. Znači, što brže, to bolje, jer na taj način nastaje ujednačena mešavina finih delića zamrznutog soka i biljnih gradivnih materija, što je preduslov za nepromenjen kvalitet namirnica kad ih izvadite iz zamrzivača.

Sitno voće je najbolje sačuvati celo. Izaberite zdravo voće, očistite ga, bobice ili komadiće složite na poslužavnik, naglo zamrznite, a zatim izvadite, pa prepakujte u kese. Tako možete sačuvati smokve, šljive s košticom, jabuke nasečene na kriške i blanširane u slatkom sirupu dva-tri minuta, piše "Blic".

Voće možete zamrznuti i sa šećerom u razmeri pet delova voća i jedan deo šećera - na kilogram voća 200 grama šećera. Rasporedite voće i šećer u slojevima i spakujte u kese. Naročito je preporučljivo tako zamrzavati breskve, nektarine, dinje...

Ako niste raspoloženi za spremanje velike slatke zimnice ili je već imate dovoljno, ostatak voća možete da zamrznete u sirovom stanju, u sirupu, sa šećerom, narendano. Iskoristićete ga za kolače, kompot. Kasnije od ovakvog voća možete da napravite i džemove, ako preko voća pre zamrzavanja sipate naceđen limun da ne bi promenilo boju kada se odmrzava.

Prokuvajte i ohladite šećerni sirup (litar vode s pola kilograma šećera), prelijte njime pripremljeno voće u posudi i hermetički zatvorite. Zamrznite na najbrži način kako bi sačuvalo boju, aromu i oblik. Ovako možete ostaviti bobice grožđa, smokve, zatim dunje i kruške koje prvo treba da blanširate.

Blanširanje je postupak pri kome se voće ili povrće potopi u vodu koja vri i prokuva - tvrdo povrće i voće do četiri minuta, meko od jednog do tri minuta - a zatim se potopi ili preliva vrlo hladnom vodom dok se ne ohladi. Za kilogram povrća treba vam osam do deset litara vode. Kada se voće ili povrće blanšira, vitamini se u njima duže zadržavaju nego kada se zamrznu sirovi.

Blitvi i kelju odvojte listove, izaberite samo zdrave, svaki dobro operite, pa ih blanširajte, pre zamrzavanja cveklu treba da zamrzavate skuvanu, karfiol razdvojte na cvetiće i blanširajte tri minuta. Ako zamrzavate praziluk, isecite ga po dužini i dobro očistite od zemlje, blanširajte nekoliko minuta i dobro zatvorite kesice da miris ne pređe na ostale namirnice u zamrzivaču.

Drugi način zamrzavanja praziluka je da iseckate praziluk na kolutiće kao kada želite da ga upotrebite, stavite u veću kesu i naglo zamrznite. Kada želite da ga upotrebite, lako ćete odlomiti jedan deo, jer tako zamrznut veoma se lako odvaja i možete odmah da ga koristite.

Spanać možete spakovati u listovima (blanširajte ih minut) skuvan i naseckan. Paprike možete spakovati pripremljene za punjenje, odsecite im kapicu, očistite i blanširajte tri minuta. Drugi način je da ih zamrznete punjene filom kojim ih inače punite, tako ćete imati zimi veoma brzo pripremljen ručak.

Koliko dugo se može čuvati zamrznuto

POVRĆE
- pečurke: do tri meseca
- cvekla, praziluk, tikvice: do 6 meseci
- kelj: do 8 meseci
- blitva, karfiol, grašak, kupus, paprika,
- patlidžani, paradajz, spanać: do 12 meseci

VOĆE
- breskve, šljive, trešnje, kestenje, marelice: do 8 meseci
- dinje, jabuke, jagode, kruške, kupine, ribizle: do 10 meseci
- dunje, grožđe, smokve: do 12 meseci


Potpuno odledite voće pre upotrebe

Zamrznuto voće treba da zagrejete na 20 stepeni i odmah da ga upotrebite, a zamrznuto povrće se direktno stavlja u vodu koja vri ili vrelo ulje i dalje priprema kao i sirovo.

Voće koje je bilo zamrznuto ne sme se jesti dok se potpuno ne odledi, jer namirnice koje su veoma hladne mogu na sluznici usta i ždrela izazvati promene koje su veoma slične opekotinama.

Pri pripremanju vodite računa o tome da se zamrznuto povrće mnogo brže kuva od svežeg, pa pazite da se ne raskuva.

(MONDO)
  • kaciga.jpg

    Kaciga za intenzivniji doživljaj realnosti

    0 0

    Modna kuća "Dior" lansirala je kacigu "dior ajs" za intenzivniji doživljaj realnosti.

  • Jelena Đoković.jpg

    Prelepa!

    photo 37 104

    Jelena Đoković redovno prati Novaka na teniskim turnirima, a neretko se i sama nađe na meti medija, koji neprestano...

  • Dženifer Lopez.jpg

    Neeeeeeeeee...

    photo 1 0

    Ne, nije reč o tome da se Dženifer Lopez napokon pojavila u haljini koja nije providna…

  • noge.jpg

    Nisi nas ubedila!

    video 18 1

    Jasmin Gasimova (19) ne brije noge, fura "šiške ispod miške", a ima i malje na licu. Fotke dlakavih delova tela...

  • reklama

    Pogodite - šta je ovo?

    photo 3 0

    Dobro pogledajte...

  • kolo folklor opanci narodna nošnja

    Ovako to SRBI rade!

    23 89

    Saznaj kako da postaneš pravi Srbin u 17 koraka ili, drugačije - 17 situacija/ponašanja tipičnih za Srbe.

  • torzo

    Čik probajte duže nego Danac!

    2 8

    Mislite da ste mnogo jaki?

  • irina poster.jpg

    Blago njenom dečku!

    photo 3 0

    Ovako je prelepa Ruskinja došla u pozorište da podrži svog dečka, holivudskog frajera!

  • amal kluni

    Gospođa Kluni napravila pometnju

    photo 4 1

    Amal Kluni se baš potrudila da je zapaze u Tokiju.

  • šargarepa, povrće, hrana

    Ne bacajte ostatke voća i povrća - zasadite ih!

    9 19

    Treba vam samo malo zemlje, peska, šljunka ili posuda sa vodom, i uskoro ćete imati samo vašu, organsku bašticu.

  • rijana

    Svaka čast!

    video 7 6

    Kad se udruže tamnoputa lepotica i skupoceni brend, dobijete super seksi video!

  • vežbanje, fitnes, mišići, teretana

    Do super forme u deset koraka

    3 11

    Verujte u sebe i slavite svoje uspehe. Evo kojih bi pravila trebalo da se pridržavate da biste bili zdravi i u...

  • viktorija bekam

    Šta je uplašilo Viktoriju Bekam

    photo 2 0

    Pogledajte kako se gospođa Bekam provela na Nedelji mode u Singapuru.

  • dzenifer lopez

    Božanstvena!

    photo 8 1

    "Zaustavila saobraćaj" na Beverli Hilsu. A samo je krenula do lekara...

  • krisi tejgen

    Sekiraš se bez razloga, lepotice! (FOTO)

    photo 0 2

    Inspirisala je druge žene, ali i ona pati od iste "boljke"...

  • sovica

    Prepoznajete se?

    7 18

    Nekoliko stvari koje bi "noćne ptice" želele da znate.

  • ljubaznost, nežnost, neznost

    Trebalo bi svi da se zarazimo!

    0 10

    Ovo je verovatno jedina stvar koju bi bilo dobro da "zakačimo".

  • Strastvena!

    photo 1 1

    Jedna vodka martini tokom dana - recept je ove glumice za očuvanje seksi izgleda i dobrog raspoloženja. Evo još...

  • ana ivanović

    Šta radi Ana Ivanović u Parizu? (FOTO)

    photo 18 21

    Pogledajte šta naša teniserka radi u francuskoj prestonici...

  • paljenje kose mondo goran sivački 31.jpg

    Probali smo: Šišanje svećom!

    photo 15 211

    Rešili smo da "stavimo glavu u vatru" i probamo šišanje plamenom sveće, u jednom salonu u Beogradu. Nije nam bilo...

Sve vesti