Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Saveti za super zimnicu

Veliku ponudu voća i povrća na pijacama treba iskoristiti za ostavljanje zimnice. Napravite plan, zima je duga, od oktobra do aprila je šest meseci i trebaće vam oko 300 obroka.

0
A- A A+

Gastronomija

Guliver/Getty Images

"Zato napišite okvirni nedeljni jelovnik, tako ćete biti sigurni da ste ostavili dovoljno različitih namirnica, jer jelovnik mora da bude raznovrstan", savetuje Branka Mirković, nutricionista, i objašnjava kako se na pravilan način ostavlja zimnica.

Za zamrzavanje birajte potpuno sveže povrće, ali ne prezrelo. U principu, većinu povrća trebalo bi blanširati jer se pre upotrebe kuva uglavnom neodmrznuto u posoljenoj kipućoj vodi ili se dinsta na vrelom ulju.

Proces dubokog zamrzavanja odvija se na temperaturi od minus 40 stepeni, namirnice koje se ostavljaju na ovaj način čuvaju se na temperaturi od minus 20 stepeni. Znači, što brže, to bolje, jer na taj način nastaje ujednačena mešavina finih delića zamrznutog soka i biljnih gradivnih materija, što je preduslov za nepromenjen kvalitet namirnica kad ih izvadite iz zamrzivača.

Sitno voće je najbolje sačuvati celo. Izaberite zdravo voće, očistite ga, bobice ili komadiće složite na poslužavnik, naglo zamrznite, a zatim izvadite, pa prepakujte u kese. Tako možete sačuvati smokve, šljive s košticom, jabuke nasečene na kriške i blanširane u slatkom sirupu dva-tri minuta, piše "Blic".

Voće možete zamrznuti i sa šećerom u razmeri pet delova voća i jedan deo šećera - na kilogram voća 200 grama šećera. Rasporedite voće i šećer u slojevima i spakujte u kese. Naročito je preporučljivo tako zamrzavati breskve, nektarine, dinje...

Ako niste raspoloženi za spremanje velike slatke zimnice ili je već imate dovoljno, ostatak voća možete da zamrznete u sirovom stanju, u sirupu, sa šećerom, narendano. Iskoristićete ga za kolače, kompot. Kasnije od ovakvog voća možete da napravite i džemove, ako preko voća pre zamrzavanja sipate naceđen limun da ne bi promenilo boju kada se odmrzava.

Prokuvajte i ohladite šećerni sirup (litar vode s pola kilograma šećera), prelijte njime pripremljeno voće u posudi i hermetički zatvorite. Zamrznite na najbrži način kako bi sačuvalo boju, aromu i oblik. Ovako možete ostaviti bobice grožđa, smokve, zatim dunje i kruške koje prvo treba da blanširate.

Blanširanje je postupak pri kome se voće ili povrće potopi u vodu koja vri i prokuva - tvrdo povrće i voće do četiri minuta, meko od jednog do tri minuta - a zatim se potopi ili preliva vrlo hladnom vodom dok se ne ohladi. Za kilogram povrća treba vam osam do deset litara vode. Kada se voće ili povrće blanšira, vitamini se u njima duže zadržavaju nego kada se zamrznu sirovi.

Blitvi i kelju odvojte listove, izaberite samo zdrave, svaki dobro operite, pa ih blanširajte, pre zamrzavanja cveklu treba da zamrzavate skuvanu, karfiol razdvojte na cvetiće i blanširajte tri minuta. Ako zamrzavate praziluk, isecite ga po dužini i dobro očistite od zemlje, blanširajte nekoliko minuta i dobro zatvorite kesice da miris ne pređe na ostale namirnice u zamrzivaču.

Drugi način zamrzavanja praziluka je da iseckate praziluk na kolutiće kao kada želite da ga upotrebite, stavite u veću kesu i naglo zamrznite. Kada želite da ga upotrebite, lako ćete odlomiti jedan deo, jer tako zamrznut veoma se lako odvaja i možete odmah da ga koristite.

Spanać možete spakovati u listovima (blanširajte ih minut) skuvan i naseckan. Paprike možete spakovati pripremljene za punjenje, odsecite im kapicu, očistite i blanširajte tri minuta. Drugi način je da ih zamrznete punjene filom kojim ih inače punite, tako ćete imati zimi veoma brzo pripremljen ručak.

Koliko dugo se može čuvati zamrznuto

POVRĆE
- pečurke: do tri meseca
- cvekla, praziluk, tikvice: do 6 meseci
- kelj: do 8 meseci
- blitva, karfiol, grašak, kupus, paprika,
- patlidžani, paradajz, spanać: do 12 meseci

VOĆE
- breskve, šljive, trešnje, kestenje, marelice: do 8 meseci
- dinje, jabuke, jagode, kruške, kupine, ribizle: do 10 meseci
- dunje, grožđe, smokve: do 12 meseci


Potpuno odledite voće pre upotrebe

Zamrznuto voće treba da zagrejete na 20 stepeni i odmah da ga upotrebite, a zamrznuto povrće se direktno stavlja u vodu koja vri ili vrelo ulje i dalje priprema kao i sirovo.

Voće koje je bilo zamrznuto ne sme se jesti dok se potpuno ne odledi, jer namirnice koje su veoma hladne mogu na sluznici usta i ždrela izazvati promene koje su veoma slične opekotinama.

Pri pripremanju vodite računa o tome da se zamrznuto povrće mnogo brže kuva od svežeg, pa pazite da se ne raskuva.

(MONDO)
  • Žena, baka

    Bake ih nose, a novi su modni hit!

    1 2

    Uglavnom ih nose starije dame kada idu u kupovinu, a "prete" da postanu novi modni hit. Pogađate o čemu je reč?

  • noge,stopala,telo

    Istina o ženskom ulepšavanju

    0 1

    Često depiliranje, lakiranje noktiju, feniranje… ponekad je zaista naporno. Ako ne žele da budu neuredne, a nemaju...

  • Hodanje, šetnja, priroda

    Smršajte u nekoliko koraka

    0 4

    Ako ne volite da provodite sate u teretani, znajte da možete da smršate i hodajući. Evo nekoliko trikova koji će vam...

  • frizura za ginisa

    Digla joj se kosa na glavi, ali za Ginisa!

    video 1 1

    Prvo je napravio najdužu nadograđenu pletenicu, a sada i najvišu frizuru na svetu.

  • Smrad, nos, prsti

    Smrdi, ali radi!

    0 3

    Crni luk može da iskoristi za još mnogo štošta, osim za jelo. Verovali ili ne, ova namirnica koja nema baš naročito...

  • Venčanica

    Venčanica o kojoj svi pričaju

    video 6 11

    Zašto? Zato što je zaista spektakularna!

  • Brza hrana, hamburger

    Kakav blam "stručnjaka za hranu"!

    video 2 13

    Da li hrana iz "Meka" može da bude organska? Ako pitate ove stručnjake, može!

  • voće, lice, lepota

    Hrana koja čini da izgledamo starije

    3 5

    Trošimo novac i vreme kako bismo negovale kožu, dok istovremeno jedemo hranu koja se istoj toj koži surovo "sveti".

  • kafa

    Kafa od - čaja?!

    0 18

    Ljubitelji kafe znaju da taj napitak ne bi trebalo piti u neograničenim količinama, a za one koji baš ne mogu da...

  • Sahrana 1.jpg

    Moda za sahrane kroz istoriju

    0 2

    Haljine, šeširi i drugi modni detalji koje su žene u 19. veku morale da nose u periodu žalosti izložene su u...

  • nakit naomi.jpg

    Šta mislite, kako se ovaj nakit nosi?

    3 2

    Naomi Kizner je industrijska dizajnerka iz Izraela koja je smislila neobičan način da se "okitimo".

  • joga

    Lagane vežbe da lakše utonete u san

    1 5

    Edvard Vilga, instruktor joge koji iza sebe ima 30 godina iskustva, otkrio je tri lagane vežbe koje će vam pomoći da...

  • kosa kratka frizer.jpg

    Evo kako da vam kosa brže poraste!

    1 4

    Još ove sezone u modi su takozvane "bob" i kraće frizure, ali već na proleće dominiraće bujne duge kose. Evo kako da...

  • foto610.jpg

    Konačno otvorena misteriozna kutija

    0 0

    Misteriozna kutija koja je od 16. oktobra golicala maštu radoznalih prolaznika i posetilaca beogradskog tržnog...

  • Donji veš

    Veš za prave "mačke"

    1 7

    Seksi veš nikada nije na odmet, a evo i nekih komada za prave "mačke!"

  • oskar1.jpg

    Odlazak modne legende

    photo 1 2

    Slavni kreator koji je oblačio zvezde, prve dame i neke od najvećih lepotica, preminuo je u 83. godini.

  • seve.jpg

    Stiže Severinin modni priručnik!

    1 2

    Atraktivna pevačica Severina Vučković priprema modni priručnik za dame.

  • Serbia fashion award.jpg

    Dodeljene srpske modne nagrade

    0 0

    Poslednje veče Serbia Fashion Week-a obeležio je glamur svečane dodele nagrada "Serbia Fashion Awards".

  • šminkanje, šminka

    U modi je “šminka bez šminke“

    0 3

    Ove jeseni i zime pred devojkama je težak zadatak – da se našminkaju tako da izgledaju kao da nemaju šminku.

  • Dunja Dosen Majkic.jpg

    Dunja: Novi nastavnik me prepoznao s Monda

    video 4 70

    Nakon što je MONDO objavio video o Dunji Došen Majkić, devojčici koja “razbija” Rubikovu kocku, mnogi domaći i...

Sve vesti