Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Saveti za super zimnicu

Veliku ponudu voća i povrća na pijacama treba iskoristiti za ostavljanje zimnice. Napravite plan, zima je duga, od oktobra do aprila je šest meseci i trebaće vam oko 300 obroka.

0
A- A A+

Gastronomija

Saveti za super zimnicu Guliver/Getty Images

"Zato napišite okvirni nedeljni jelovnik, tako ćete biti sigurni da ste ostavili dovoljno različitih namirnica, jer jelovnik mora da bude raznovrstan", savetuje Branka Mirković, nutricionista, i objašnjava kako se na pravilan način ostavlja zimnica.

Za zamrzavanje birajte potpuno sveže povrće, ali ne prezrelo. U principu, većinu povrća trebalo bi blanširati jer se pre upotrebe kuva uglavnom neodmrznuto u posoljenoj kipućoj vodi ili se dinsta na vrelom ulju.

Proces dubokog zamrzavanja odvija se na temperaturi od minus 40 stepeni, namirnice koje se ostavljaju na ovaj način čuvaju se na temperaturi od minus 20 stepeni. Znači, što brže, to bolje, jer na taj način nastaje ujednačena mešavina finih delića zamrznutog soka i biljnih gradivnih materija, što je preduslov za nepromenjen kvalitet namirnica kad ih izvadite iz zamrzivača.

Sitno voće je najbolje sačuvati celo. Izaberite zdravo voće, očistite ga, bobice ili komadiće složite na poslužavnik, naglo zamrznite, a zatim izvadite, pa prepakujte u kese. Tako možete sačuvati smokve, šljive s košticom, jabuke nasečene na kriške i blanširane u slatkom sirupu dva-tri minuta, piše "Blic".

Voće možete zamrznuti i sa šećerom u razmeri pet delova voća i jedan deo šećera - na kilogram voća 200 grama šećera. Rasporedite voće i šećer u slojevima i spakujte u kese. Naročito je preporučljivo tako zamrzavati breskve, nektarine, dinje...

Ako niste raspoloženi za spremanje velike slatke zimnice ili je već imate dovoljno, ostatak voća možete da zamrznete u sirovom stanju, u sirupu, sa šećerom, narendano. Iskoristićete ga za kolače, kompot. Kasnije od ovakvog voća možete da napravite i džemove, ako preko voća pre zamrzavanja sipate naceđen limun da ne bi promenilo boju kada se odmrzava.

Prokuvajte i ohladite šećerni sirup (litar vode s pola kilograma šećera), prelijte njime pripremljeno voće u posudi i hermetički zatvorite. Zamrznite na najbrži način kako bi sačuvalo boju, aromu i oblik. Ovako možete ostaviti bobice grožđa, smokve, zatim dunje i kruške koje prvo treba da blanširate.

Blanširanje je postupak pri kome se voće ili povrće potopi u vodu koja vri i prokuva - tvrdo povrće i voće do četiri minuta, meko od jednog do tri minuta - a zatim se potopi ili preliva vrlo hladnom vodom dok se ne ohladi. Za kilogram povrća treba vam osam do deset litara vode. Kada se voće ili povrće blanšira, vitamini se u njima duže zadržavaju nego kada se zamrznu sirovi.

Blitvi i kelju odvojte listove, izaberite samo zdrave, svaki dobro operite, pa ih blanširajte, pre zamrzavanja cveklu treba da zamrzavate skuvanu, karfiol razdvojte na cvetiće i blanširajte tri minuta. Ako zamrzavate praziluk, isecite ga po dužini i dobro očistite od zemlje, blanširajte nekoliko minuta i dobro zatvorite kesice da miris ne pređe na ostale namirnice u zamrzivaču.

Drugi način zamrzavanja praziluka je da iseckate praziluk na kolutiće kao kada želite da ga upotrebite, stavite u veću kesu i naglo zamrznite. Kada želite da ga upotrebite, lako ćete odlomiti jedan deo, jer tako zamrznut veoma se lako odvaja i možete odmah da ga koristite.

Spanać možete spakovati u listovima (blanširajte ih minut) skuvan i naseckan. Paprike možete spakovati pripremljene za punjenje, odsecite im kapicu, očistite i blanširajte tri minuta. Drugi način je da ih zamrznete punjene filom kojim ih inače punite, tako ćete imati zimi veoma brzo pripremljen ručak.

Koliko dugo se može čuvati zamrznuto

POVRĆE
- pečurke: do tri meseca
- cvekla, praziluk, tikvice: do 6 meseci
- kelj: do 8 meseci
- blitva, karfiol, grašak, kupus, paprika,
- patlidžani, paradajz, spanać: do 12 meseci

VOĆE
- breskve, šljive, trešnje, kestenje, marelice: do 8 meseci
- dinje, jabuke, jagode, kruške, kupine, ribizle: do 10 meseci
- dunje, grožđe, smokve: do 12 meseci


Potpuno odledite voće pre upotrebe

Zamrznuto voće treba da zagrejete na 20 stepeni i odmah da ga upotrebite, a zamrznuto povrće se direktno stavlja u vodu koja vri ili vrelo ulje i dalje priprema kao i sirovo.

Voće koje je bilo zamrznuto ne sme se jesti dok se potpuno ne odledi, jer namirnice koje su veoma hladne mogu na sluznici usta i ždrela izazvati promene koje su veoma slične opekotinama.

Pri pripremanju vodite računa o tome da se zamrznuto povrće mnogo brže kuva od svežeg, pa pazite da se ne raskuva.

(MONDO)
  • stomaklija, rakija

    "Stomaklija" se vratila!

    2 186

    Čuvena "Stomaklija" ponovo se pojavila na srpskom tržištu!

  • JS poster

    Vratila se!

    photo 2 1

    Džesika Simpson u reklamnoj kampanji za kolekciju svog brenda za proleće/leto 2015. izgleda bolje nego ikad!

  • sminka, šminka, oči, oci, senka

    Novi trend: Make up dijeta

    2 1

    Novi trend je takozvana make up dijeta 5:2, koja bi trebalo da pomogne koži da se oporavi od šminke, da bude...

  • Automobil, kiša

    Kako se vozi dok pljušti...

    2 0

    Automoto savez Srbije savetuje vozačima da u uslovima lošije vidljivosti, povećane oblačnosti i vlažnih kolovoza...

  • donatela versaće

    Nemojte kao ona!!!

    photo 4 1

    Ova žena je dokaz kako plastična hirurgija može da omane.

  • haljina, ruke, šake, grudi, moda

    Nije gola... ima šake na grudima!

    photo 5 2

    Da li biste nosile ovakvu haljinu?

  • namigivanje, lizalica

    Ližeš, ližeš, ližeš... i odustaneš!

    5 16

    Nećete verovati čime su se naučnici bavili.

  • Viktorija

    Viktorija Bekam šokirala

    photo 3 1

    Nova kolekcija Viktorije Bekam šokirala je čak i njene fanove, koji kažu da je previše "mračna".

  • alkohol

    Prolepšajte se na brzaka

    1 9

    Ako se spremate za "veliko veče", čaša vina bila bi mudar izbor. Naučnici kažu da smo posle jednog pića - lepši.

  • Muškarac, žena, par

    Muškarci otkrili: Na ovome zavide ženama

    video 7 1

    Svi imamo one trenutke kada poželimo da smo bar na kratko osoba drugog pola. Evo zašto bi muškarci ponekad voleli da...

  • drvo, pare, cvet, cveće

    Drvo koje donosi novac

    photo 2 4

    Na njemu ne rastu pare, ali…

  • pitanje, razmišljanje, dilema

    Kako da uvek donosite dobre odluke

    3 5

    Nije uvek lako doneti dobru odluku, ali ovi saveti bi možda mogli da vam pomognu u tome.

  • Žena, crno, haljina

    Mala crna je taaako zgodna…

    photo 1 16

    Uvek moderna, seksi i elegantna, lako se prilagođava svakoj prilici… pogađate o kome je reč?

  • automobil guma

    Pneumatici koji proizvode struju?!

    1 0

    Goodyear je razvio futuristički konceptualni pneumatik koji ima mogućnost da svoju deformaciju i vibracije pretvori...

  • opel

    Čime je "Opel" otišao u Ženevu

    video photo 1 0

    Sajam automobila u Ženevi se održava od 5. do 15. marta. Evo šta je novo za tu priliku spremio "Opel".

  • ručak, jelo, hrana, sendvič

    Ovo se ne jede na poslu

    photo 17 2

    Postoje neka nepisana pravila: žene izlaze prve iz lifta, starijima treba ustupiti mesto za sedenje u gradskom...

  • jelo, doručak, hrana

    Šta doručkuju starlete, glumci, pevačice...

    photo 5 3

    Ako još niste doručkovali, pogledajte šta jedu neke holivudske zvezde, možda dobijete ideju.

  • Poster

    Nikol Šercinger u letnjem izdanju

    photo 3 14

    Pevačica Nikol Šercinger snimila je provokativne fotke za jednu reklamnu kampanju. Mi već znamo šta će biti hit ove...

  • kim.jpg

    Prljavo!

    10 1

    Bilo da ide u restoran, šoping ili na crveni tepih, Kim Kardašijan je uvek sređena od glave do pete. Međutim…

  • ana vintur

    Ana Vintur otkrila recept za uspeh

    0 4

    Mnogi je ne vole i smatraju je snobom, ali svejedno se mora priznati da je Ana Vintur itekako uspešna u svom poslu....

Sve vesti