Blater: Bolje ne bi valjalo

Predsednik Međunarodne fudbalske asocijacije Sep Blater podvukao je crtu po okončanju Mundijala i dao svojoj organizaciji prelaznu ocenu uprkos problematičnom suđenju, vuvuzelama, polupraznim stadionima...

2
A- A A+

Švajcarac je okarakterisao proteklo Svetsko prvenstvo kao "veoma atraktivno i emotivno", dodajući da bi u davanju konačne ocene trebalo shvatiti da se najveće fudbalsko takmičenje prvi put susrelo sa Afrikom i njenom kulturom.

Prvi čovek FIFA poručio je da za brojne sudijske greške koje su u velikoj meri obeležile Mundijal ne bi trebalo kriviti njegovu organizaciju.

"Okupili smo najbolje sudije koje trenutno imamo. Želeli smo da iz njih izvučemo maksimum, ali i oni su ljudska bića pa greše kao i svi mi", rekao je Blater.

On se na zanimljiv način osvrnuo i na često neispunjene stadione opisujući ih kao "izraz gostoprimstva" domaćina.

"Nisu svi dolazili na stadione. Domaći navijači su ostavili stolice praznim iz gostoljubivosti, što može da nam izgleda neobično ali Afrikanci su se ipak pokazali ljubaznijim od drugih domaćina Mundijala", originalan je bio Blater, koji je dodao i da je problem sa slabom posetom preuveličan pošto je, prema njegovim rečima, kupljeno 95 odsto karata.

Južnoafrički navijački rekviziti, vuvuzele, koje su tokom proteklih mesec dana postale najprodavaniji navijački rekvizit na svetu takođe su izazvale puno kontraverzi. Blater nije propustio priliku da zbog njih još jednom poruči "bio sam u pravu".

"Ipak smo ih preživeli. Do kraja takmičenja su ih svi prihvatili pa smo na finalu imali situaciju da su svi na stadionu imali vuvuzele, iako je bilo više gostujućih navijača", izjavio je Švajcarac.

Neuspeh afričkih selekcija uprkos velikim očekivanjima takođe, po prvom čoveku Međunarodne fudbalske asocijacije nije predstavljao iznenađenje, s obzirom na uglavnom loš rad fudbalskih saveza sa "crnog kontinenta".

"Ne možete promeniti selektora par meseci pred početak takmičenja kao što su to uradile Nigerija i Obala Slonovače. Njihov prolazak u drugu fazu bi predstavljao iznenađenje, ne rano ispadanje", zaključio je predsednik FIFA koji je se sprema za još jedan mandat na kormilu svetske kuće fudbala, pa je gotovo sigurno da će i naredni Mundijal u Brazilu biti organizovan pod njegovim budnim okom.

(MONDO, foto: Beta/AP)

Povezano

Sve vesti