Skoro svako poznaje nekog ko se drogira

Među posetiocima festivala EXIT njih 61,8 odstoiz zemalja Evropske unije (EU) probalo je drogu, dok je među mladima iz država bivše Jugoslavije skoro polovina - 47,5 odsto probalo neki od narkotika.

3
A- A A+

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti "Vita" sprovela je istraživanje tokom četiri dana trajanja muzičkog festivala EXIT na uzorku od 202 posetioca, uzrasta od 20 do 30 godina, navodi se u saopštenju.

Izloženost mladih riziku od droga je globalan društveni problem, što pokazuje podatak da 94,1 odsto ispitanih posetilaca Egzita, koji dolaze iz zemalja EU u svom neposrednom okruženju ima nekoga ko konzumira drogu.

Mladi iz država bivše Jugoslavije, 86,4 odsto, odgovorili su da u svom neposrednom okruženju imaju nekoga ko konzumira drogu.

Više od 88 odsto ispitanika koji dolaze iz zemalja EU je bilo ponuđeno nekom od droga, dok je ta vrsta direktne izloženosti i rizika kod mladih sa prostora bivše Jugoslavije prisutna sa 69,5 odsto.

Istraživanje je pokazalo i to da se mladi iz bivše Jugoslavije u najvećoj meri o problemu narkomanije informišu kod prijatelja, na internetu, putem medija, a svega četiri odsto u porodici, a slični su rezultati i kod ispitanika iz EU.

Kada je reč o Novosađanima, 22 odsto mladih je probalo neku od droga, 61 odsto ima nekog u neposrednom okruženju ko koristi droge, oko 49 odsto je bilo ponuđeno sa nekom od droga, dve trećine njih i dalje droge dele na "lake" i "teške", a 35 odsto smatra da se droga može uzimati povremeno i u specijalnim prilikama.

(FoNet)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.