Iz rodnog Šapca je preko Birmingema i Londona stigao do Beograda gde tokom letnjih meseci u hotelu Continental sprema vikend branč za posetioce restorana "Braserija". I to po receptima proslavljenog engleskog kuvara Džejmija Olivera.
Spletom neverovatnih okolnosti dobio je angažman u restoranu "Fifteen" - Mikijeva prijateljica prišla je Džejmiju na premijeri filma i rekla mu da poznaje momka iz njegove branše koji je trenutno bez posla.
Sledećeg dana, a dve nedelje pre svečanog otvaranja, Miki Novaković je prvi put došao u restoran u severnom Londonu. Inače, restoran "Fifteen" je humanitarni program u okviru Džejmi Oliver Fondacije zamišljen da inspiriše mlade ljude, kojima treba druga šansa u životu da bi našli svoje mesto u društvu, da mogu da stvore sjajne karijere u kulinarstvu.
Zato Miki ima običaj da u šali kaže:
"Bilo je 15 delinkvenata i ja 16. najgori od sve dece".
Naravno, vrlo rado se seća tih 15 meseci provedenih u Oliverovom restoranu, što smatra kao posebno iskustvo.
Iako je ispočetka nerado ustajao u pet ujutru da bi išao na pijacu i sam birao hranu sa tezgi, kasnije je bio vrlo zahvalan Džejmiju što mu je usadio svest da svakoj namirnici pristupa sa posebnom pažnjom i adekvatnim tretmanom, od čišćenja do konačne pripreme.
Zato danas voli da ode na pijacu gde od srpskih bakica sazna po nešto novo o pravljenju sira, na primer.
Kada je u restoranu Džejmija Olivera video mašinu za pravljenje testenina staru preko pola veka bio je začuđen, ali onda je shvatio da je ukus ručno pravljenih testenina nemerljivo bolji.
Čuvenog engleskog kuvara opisuje kao pažljivog čoveka sa neverovatno mnogo energije koju prenosi drugima. Oliver je verovao u svoj tim i zato im je pripala čast da priprema obrok za gornji i donji dom britanskog Parlamenta, tadašnjeg premijera Tonija Blera i englesku kraljicu Elizabetu II. Miki se seća kako su tada svi kuvari, ali i hrana prošli rigoroznu kontrolu.
Miladinove specijalitete imale su priliku da probaju i mnoge ličnosti iz ovdašnjeg javnog života, baš kao i zvanice na svečanom otvaranju restorana tenisera Novaka Đokovića.
Novaković je naučio kako da balansira začinima i ukusima, tako da danas i ne proba jelo koje spremi, a na oko zna kakvog je ukusa. Iako sa velikim uživanjem i bez konkretnog recepta i nakon radnog vremena za svoje društvo često priprema obroke, kaže da ga mrzi čak i da samom sebi isprži jaja.
Kada sa prijateljima ode u restoran tvrdi da nikada ne kritikuje kolege kakvo su jelo napravili, jer zna da je za to uložen veliki trud.
Svoje bogato kulinarsko znanje i umeće Miladin Novaković pretočio je u knjigu, koja je i neka vrsta autobiografije. Miki nam definitivno nije otkrio sve o sebi, a da zagolica maštu javnosti kaže da će knjiga, čiji izlazak se očekuje 15. februara 2011. godine, nositi naziv "Goli kuvar". U skladu sa imenom biće i naslovica.
Revolucionarno, nema šta. Uostalom, to se i očekuje od učenika kuvara koji je pomerio svetske standarde u kulinarstvu i doveo ga na nivo umetnosti.
Ali vredi pomenuti da nije samo Miki Novaković učio od Džejmija Olivera, već je i Srbin pokazao Englezu kako se prave punjene paprike i sarma, koju je čak i uvrstio u meni svog restorana, ali malo restilizovanu.
Miki je zainteresovao Džejmija za srpsku kuhinju, objasnivši mu da je to mešavina mnogo različitih kuhinja. To je zainteresovalo Džejmija, te postoje velike šanse da on do kraja godine i poseti našu zemlju.
Dok Džejmi Oliver ne dođe u Beograd oko 60 jela (od sireva, preko paste do kolača) po njegovim receptima, ali i želji posetilaca pred njihovim očima sprema Miki Novaković vikendom u restoranu "Braserija" po ceni od 999 dinara.
(Aleksandra Petrovski - MONDO)