Knin: Uklonjena spomen ploča žrtvama "Oluje"

Gradske vlasti Knina uklonile spomen ploču žrtvama "Oluje" koju je uz put, na severnom izlazu iz grada, juče postavila Inicijativa mladih za ljudska prava, rekao je danas koordinator te nevladine organizacije u Hrvatskoj Mario Mažić.

0
A- A A+

Mažić je u telefonskoj izjavi agenciji Beta kazao da je gradonačelnica Knina Josipa Rimac naložila komunalnim službama da uklone spomen ploču pošto je ona bila postavljena bez dozvole.

"Istina je da je spomen ploča postavljena bez dozvole, ali smo mi očekivali da će tu ostati kao priznanje žrtvama 'Oluje'", kazao je Mažić.

On je dodao da će Inicijativa mladih zatražiti od gradske administracije da odobri da se postavi nova spomen ploča u tom gradu.

Inicijativa mladih je spomen ploču u znak sećanja na stradanje civila u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" postavila juče, na 15. godišnjicu te vojne operacije, koja se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobede.

Spomen ploča je postavljena uz put, na severnom izlazu iz Knina, kojim su pre tačno 15 godina izbeglice iz Knina i okoline bežale u koloni i od kojih su mnogi zauvek napustili to područje.

Na spomen-ploči je bio tekst "5. 8.1995 - 5. 8. 2010. O 15. godišnjici akcije HV-a 'Oluja', uz ovu cestu kojom su prošle hiljade izbeglica, ploču postavljaju građani RH koji nude žrtvama svoje izvinjenje u nedostatku izvinjenja odgovornih. Ploča je postavljena uz finansijsku podršku Vlade RH".

Ističući da Inicijativa mladih ne negira značenje operacija "Bljesak" ili "Oluja" za Hrvatsku, Mazić ističe da je nužno da se hrvatsko društvo suoči sa zločinima koji su počinjeni u tim akcijama, prizna ih i za njih se izvini.

Naše akcije povodom "Bljeska" i "Oluje" vrlo su slabo medijski popraćene, kazao je Mazić i istakao da oni kao organizacija ne mogu da utiču na uređivačku koncepciju medija, osim na medij na koji bi svi mogli uticati, na Hrvatsku radio-televiziju koja je javna ustanova.

"Mi smo svojevremeno izdali saopštenje u kome smo reagovali na kranju pristrasnost i neprofesionalnost obeležavanja operacije 'Bljesak', a slično je i za 'Oluju'", rekao je Mazić.

Članovima Inicijative su se obratili i iz Vladine kancelarije za ljudska prava, kojima je zasmetalo što na ploči izbjeglicama "Oluje" piše kako je postavljena uz finansijsku podršku hrvatske Vlade.

"Oni kažu da smo povredili ugovor i da je trebalo da im kažemo što mislimo da napravimo s pločom, ali to nigde ne piše. Nisu najavili da će nam obustaviti sredstva, već da će ovo tretirati kao nenamensko trošenje", rekao je Mazić.

Inicijativa u saopštenju objašnjava da je od vlade u Zagrebu preko javnog konkursa dobila novac, oko 3.000 evra za projekat podsticanja aktivnosti mladih za suočavanje sa prošlošću u ratom pogođenim zajednicama.

Deo novca namenjen je akcijama koje doprinose procesu demokratizacije i suočavanja s prošlošću. Inicijativa nije prekršila nijednu stavku Ugovora koji je potpisala sa vladinom Kancelarijom za ljudska prava jer akcije nisu bile opisane u projektnom prijedlogu, niti u ugovoru.

Inicijativa je samo naglasila činjenicu da je ploča postavljena sredstvima dobijena na konkursu, ističe se u saopštenju.

Na pitanje da li je na delu uklanjanje svake nepoželjne istine, o čemu svedoči uklanjanja spomen-ploče na mestu nekadašnjeg ustaškog logora Slana na ostrvu Pagu ili napada na obeležavanje ustanka u Srbu, Mazić ističe da su vladajuće strukture napravile svojevrsnu "samouslugu istorije" u kojoj nema mesta za druge prezentacije onog šta se dešavalo devedesetih, ali i četrdesetih godina.

"Videli ste kako je premijerka Jadranka Kosor na skupu u Kninu naglašavala da se neće dozvoliti revizija istorije", kazao je Mazić.


Krivična prijava zbog pretnji

Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj saopštila je danas da će podneti krivičnu prijavu protiv sekretara zagrebačkog ogranka Hrvatske čiste stranke prava Ivana Skrleca koji je uputio pretnje Inicijativi zbog postavljanja spomen ploče žrtvama Oluje u Kninu.

Skrlec je u poruci zapretio koordinatoru Inicijative fizičkim napadom, obećao da će srušiti ploču u Kninu koju su "postavila deca jugo-četničko-partizanskog šljama".

Poruka je potpisana ustaškim pozdravom "Za dom spremni", navodi Inicijativa.

(agencije/MONDO)

Povezano

Sve vesti