Mile se vraća kući

Posle puteševstvija po Nju Džersiju, Koloradu, Roštovu, Bilbau, Sevilji, Valjevu... Mile Ilić mogao bi košarkašku rehabilitaciju da potraži u klubu u kojem je i stekao ime, reprezentativni status i NBA potencijal.

2
A- A A+

Visoki centar blizu je dogovora sa FMP Železnikom, piše beogradski "Sport".

Prošle sezone, Ilić je igrao za Metalac iz Valjeva i tada je nagovestio da i dalje može da bude opasno oružje pod obručima.

Ilić je rođen 2. juna 1984. godine u Tuzli, a košarku je počeo da igra u mlađim kategorijama Hemofarma. Mnogo halabuke podiglo se 2002. godine kada je FMP uspeo da "ukrade" Ilića Hemofarmu i potpiše profesionalni ugovor sa tada supertalentovanim centrom.

Dugo su potom odnosi dva kluba bili na niskom nivou, a bilo je čak i saopštenja za javnost. No, Ilić je priključen jednoj od najboljih generacija FMP Železnika i učestvovao je u osvajanju nekoliko trofeja na domaćoj sceni, kao i u pohodu na polufinale ULEB kupa, kada je bio "bekap" centar Ognjenu Aškrabiću i Goranu Nikoliću.

Ilića je 2005. godine u drugoj rundi drafta izabrao Nju Džersi, za koji je kao ruki zaigrao u sezoni 2006/07. Ipak, u februaru 2007. godine, Netsi su ga prosledili Koloradu, timu koji igra u razvojnoj NBA ligi. Kada je oktobra 2007. godine Nju Džersi trejdovao Ilića u Nju Orleans, on je automatski postao slobodan igrač, jer su Hornetsi posle trejda odlučili da otkupe njegov ugovor.

Sledeća stanica u Ilićevoj karijeri bila je Lokomotiva iz Roštova, u koju je Tuzlanin prešao novembra 2007. godine. Posle samo tri meseca, Ilić se preselio u ACB ligu, u Bilbao, gde je i završio sezonu, a narednog leta prešao je u Kahasol iz Sevilje.

Posle sezone u Andaluziji, Ilić je prošlog leta ponovo bio slobodan u izboru nove sredine, ali klub nije uspevao da pronađe sve do pred start Suprelige 2010. godine, kada je prihvatio da igra za Metalac.

Ilić je visok 216 centimetara i težak 116 kilograma.

(MONDO, foto: MN Press)

Povezano

Sve vesti