Strašne bajke o "zlom" Linuxu

Ako vas sama pomisao na korišćenje Linuxa čini nervoznim, velike su šanse da ste žrtva jednog od mnogih mitova koje su vešto plasirali proizvođači konkurentskih operativnih sistema (Microsoft, na primer).

28
A- A A+

Strašne bajke o "zlom" Linuxu

Na kraju krajeva, svaki ozbiljan korisnik Linuxa zna šta jedan kupac manje znači za takve kompanije, pa motiv za širenje horor priča o Linuxu postaje jasan.

U stvari, broj kompanija i različitih organizacija koje koriste Linux raste iz dana u dan, za šta, naravno, postoji razlog: to je, jednostavno, dobra poslovna odluka, piše PC World.

Da vidimo koji su to najčešći strahovi u vezi sa Linuxom:

1. "Instalacija je komplikovana"

Danas je instalacija Linuxa jednostavnija od instalacije Windows operativnog sistema. Naravno, ako kupujete nov računar, ni Windows ni Linux nećete instalirati sami, jer operativni sistem uglavnom stiže "u paketu" sa novim kompjuterom.

Ako to nije slučaj, najbolje što možete da uradite je da isprobate operativni sistem za koji ste zainteresovani preko Live CD-a ili Live USB-a. Zatim, kada donesete odluku, možete iskoristiti dual-boot mod, tako da vam i Linux i Windows budu na raspolaganju sve vreme, ili možete instalirati Linux umesto Windowsa.

U svakom slučaju, instalacija je u današnje vreme prilično jednostavna, naročito ako imate u vidu Ubuntu, Fedoru, Linux Mint i openSUSE, koji uglavnom podrazumevaju navođenje "korak po korak", sve dok instalacija ne bude uspešno kompletirana.

Proces instalacije Linuxa obično traje tridesetak minuta.

2. "Linux je samo za stručnjake"

Još jedan od duboko ukorenjenih mitova o Linuxu je verovanje da je ovaj operativni sistem komplikovaniji za korišćenje nego Windows. Pre desetak godina to je možda i bilo donekle tačno, ali danas Linux može da se pohvali atraktivnim user friendly korisničkim interfejsom.

E sad, serveri koji rade na Linuxu su druga priča, ali ako ste običan korisnik ionako nemate pojma o čemu se tu radi, pa vam ni Windows ne bi pomogao.

Ipak, ako ste navikli na Windows interfejs, ne bi trebalo da vas brine prelazak na Linux.

3. "Nešto tu sigurno nije u redu, inače ne bi bilo besplatno"

Uprkos sve većoj zastupljenosti besplatnog i open source softvera, ljudi su i dalje sumnjičavi.

"Skidanje" softvera sa Interneta nije uvek piraterija i tačka. Sa open source softverima poenta je upravo u tome što su dostupni korisnicima i otvoreni za izmene i poboljšanja.

4. "Za Linux ne postoji tehnička podrška"

Proizvođači operativnih sistema često se služe slikom usamljenog korisnika Linuxa koji pluta sam u moru problema, i nema kome da se obrati za pomoć, i tako ljudima uteruju strah u kosti.

Prvo, svaki distributer Linuxa ima pravu malu onlajn zajednicu sa sjajnim forumima na kojima uvek možete postaviti pitanje, a neko će vam sigurno pomoći da rešite problem.

Za sumnjičave i one koji ne veruju u ljudsku dobrotu, tu su komercijalne verzije Linuxa, Red Hat Enterprise Linux i SUSE Linux Enterprise Desktop, koji imaju obezbeđenu tehničku podršku. Na vama je samo da odaberete kojim putem ćete ući u Linux svet.

5. "Nije dovoljno siguran"

Od svih mitova o Linuxu, ovaj je najbesmisleniji. Realnost je potpuno drugačija - Linux je zapravo "sigurniji" od Windowsa, što su potvrdile i mnoge statističke analize kompanija koje se bave tim problemom, kao što je na primer Secunia.

Uostalom, razmislite sami, da li ste nekad čuli za Linuxov ekvivalent Microsoftovim "zakrpama"? Ili za antivirus? Niste, zato što tako nešto ne postoji, a ne postoji jer - nije potrebno. Čudno ali istinito.

Da li ovo znači da je Linux savršen? Ne, naravno, ne postoji savršen operativni sistem, ali nemojte da vas mitovi sprečavaju da probate nešto novo u životu. Uostalom, ako vas ovo što ste pročitali nije ubedilo, pogledajte video.(MONDO)
Sve vesti