Čudotvorna ikona iz Zočišta u Beogradu

Ikona Svetih besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana iz manastira Zočište danas i sutra biće izložena u Hramu Svetog Save na Vračaru, prvi put otkako je obnovljena.

0
A- A A+

Ikona će u 17.00 časova biti molitveno dočekana u maloj crkvi Svetog Save gde će biti služen molebni kanon svetim besrebrenicima Kozmi i Damjanu, dok će u 21.00 čas početi svenoćno bdenje, saopšteno je iz SPC.

Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop hvostanski Atanasije služiće sutra svetu arhijerejsku liturgiju sa početkom u 9.00 časova, dok će u 17.00 časova biće služen akatist Svetim Vračima Hramu Svetog Save na Vračaru.

Ovo će ujedno biti prvi put da ova čudotvorna ikona bude izložena na poklonjenje vernicima nakon što je obavljena njena restauracija, jer je bila oštećena prilikom razaranja manastira Zočište.

Mošti Svetih besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana, počivale su unazad nekoliko vekova u manastiru Zočištu kod Orahovca u Metohiji, sve do 1999. godine, kada su albanski teroristi srušili ovaj hram koji je sagrađen u 14. veku.

Manastir je obnovljen 2007. godine i mošti su vraćene u njega. Jedan dio moštiju i dalje se nalazi u manastiru Sopoćani kod Novog Pazara, dok se u manastiru Vračevu nalazi, takođe, jedan manji dio moštiju.

Čudotvorna ikona Kozme i Damjana, takođe, je prilikom razaranja manastira Zočišta, pretrpela velika oštećenja. Pronađena je u ruševinama manastira, među ciglama i kamenjem, prepolovljena na dvoje.

Ikona će biti vraćena u ovaj manastir.

(Srna)
Sve vesti