• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utanjila pomoć od gastarbajtera

Manje novca pristiže od naših građana u dijaspori nego ranije. Gastarbajteri ove godine neće doneti četiri milijarde evra.

Od naših ljudi koji rade u inostranstvu država je očekivala da ove godine u zemlju donesu oko četiri milijarde evra, pišu "Novosti". Prema poslednjim podacima Narodne banke to će se, međutim, teško ostvariti. Naime, u prvih osam meseci gastarbajteri su poslali samo 1,78 milijardi evra.

Prošle godine u našu zemlju ušlo je 3,24 milijardi evra od doznaka, od toga u gotovini 2,66 milijardi evra, a od pomoći i poklona 148,3 miliona evra.

Od tekućeg transfera, koji se takođe računa u doznake, a to su penzije i invalidnine, stiglo je 431,1 milion evra, dok su ostali transferi iznosili 579,4 miliona evra.

Ako se pogledaju podaci o novcu koji su naši građani na radu van zemlje poslali u Srbiju, najviše je prispelo prošle godine, a najmanje u 2008. godini - samo 1,76 milijardi evra.

"Teško da može više deviza da se slije iz dijaspore, jer je kriza prisutna u celoj Evropi, a u takvim situacijama prvi na udaru su stranci", kaže Milan Kovačević, ekonomista.

Kako kažu u Ministarstvu za dijasporu, novac gastarbajtera najbolje bi bilo investirati u privredu, ali su za sada to vrlo mala ulaganja.

Gotovo sve što je stiglo u poslednjih deset godina iz inostranstva od naših ljudi, a to je oko 14,5 milijardi evra, otišlo je u potrošnju ili na štednju, jer su kamate kod nas znatno veće nego u Evropi, pišu "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image