BiH: Magacini puni starog oružja

Hiljade tona naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga BiH, čija je vrednost najmanje nekoliko desetina miliona maraka, i dalje su u hangarima i skladištima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

0
A- A A+

Iako postoji nalog Predsedništva BiH da se to naoružanje proda, Ministarstvo odbrane BiH to uporno ignoriše piše "Pres".

Sagovornik lista iz Oružanih snaga BiH navodi da je u hangarima i skladištima minimum 100.000 komada raznog naoružanja i 25.000 komada takozvane neperspektivne municije, što predstavlja opasnost po ljude koji žive u blizini vojnih magacina.

"U skladištima se nalaze čak i avioni i tenkovi, pa je tim više neshvatljivo ponašanje Ministarstva odbrane BiH koje ta sredstva može nekom da pokloni, ili u krajnjoj liniji uništi", navodi isti izvor.

List navodi da niko ne zna stvarnu vrednost te imovine, a da se procene kreću od 50 pa do više stotina miliona KM.

Za većinu te "robe" se lako može naći kupac, a RS bi od prodaje tog naoružanja mogla da zaradi veliki novac, jer joj po takozvanom Dobojskom sporazumu pripada 80 odsto sume od prodate imovine iz sastava bivše Vojske RS, piše "Pres".

Reč je o podugačkom spisku raznog naoružanja, među njima su čak i specijalne avionske bombe za podzemno uništavanje poletnih pista, gde svaka od tih bombi danas vredi najmanje 20.000 dolara. U skladištima je 70 takvih bombi, koje je bivša VRS nasledila od JNA i u slučaju prodaje tih bombi budžet RS bio bi "teži" za milion i po maraka, navodi list.

(Srna)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.