Tadić čestita građanima na odluci Saveta EU

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je čestitao građanima odluku Saveta Evropske unije o prosleđivanju Evropskoj komisiji aplikacije Srbije za članstvo u EU.

0
A- A A+

On je izjavio FoNetu da je to važan trenutak u evropskim integracijama zemlje.

Tadić je podsetio da je Srbija godinama bila blokirana i usporena na evropskom putu i napomenuo da je 2008. taj proces deblokiran, posle čega je ostvaren veliki napredak u evropskim integracijama.On je, pri tome, podsetio na Sporazum o stabilizaciji i prudruživanju koji je počeo da se primenjuje, zatim na proces ratifikacije tog dokumenta u parlamentima zemalja EU, kao i na viznu liberalizaciju.

Završili smo važnu etapu u saradnji sa Haškim tribunalom hapšenjem Radovana Karadžića, dodao je Tadić, ali taj proces moramo da dovedemo do kraja hapšenjem i Ratka Mladića i Gorana Hadžića i to je pred nama.

Evo sada imamo otpočet proces dobijanja statusa kandidata i kada to završimo verujemo da ćemo biti vrlo blizu početka pregovora o punopravnom članstvu, naglasio je Tadić.

Činjenica da su evropski ministri doneli političku, a ne tehničku odluku, smatra Tadić, govori o viosokom kvalitetu reformi, koje od građana zahtevaju odricanje, ali bez čije podrške ne bi bilo moguće ostvariti ovakve uspehe.

Tadić je ukazao da se evropske integracije Srbije odvijaju u kompleksnim i veoma teškim okolnostima, imajući u vidu njenu ulugu devedesetih, zbog čega opšta slika zemlje i dalje nije povoljna.Opterećena je mnogobrojnim stereotipima, koje svakodnevno razvrgavamo, naglasio je Tadić i napomenuo da se, u takvim okolnostima, svi nepovoljni događaji u Srbiji posmatraju kroz višestruku optiku u EU.

Bilo da je reč o rušenju glavnog grada, neredima navijača u zemlji i inostranstvu, stavovima opozicionih partija o evropskim integracijama ili saradnji sa Hagom, sve je to predmet analize u EU, napomenuo je Tadić, i zavisno od rezultata te analize, Srbija dobija ili ne dobija pozitivnu ocenu.

Ovo je, međutim, trenutak kada su svih 27 država članica EU jasno stavile do znanja da su zadovoljne onim što je Srbija postigla u procesu evropskih integracija, iako ima još mnogo stvari koje bi trebalo uraditi.

Mi znamo šta je to, biće naznačeno i u najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, rekao je Tadić, pominjući reforme u oblasti pravosuđa, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i promene u ekonomskoj sferi.

Reforme neće biti jednostavne, biće bolne za građane, ali će njihova primena dovesti do boljeg života, predvideo je Tadić, koji očekuje da će Srbija vrlo brzo, za par nedelja, dobiti Upitnik Evropske komisije.

Prema proceni Tadića, dijalog sa Evropskom komisijom potom će trajati 12 do 15 meseci, kada bi trebalo očekivati početak procesa pregovora o 35 poglavlja na čijem će kraju uslediti članstvo u EU.

Od nas zavisi da li ćemo postati članica EU 2016, 2020. ili 2025. godine, od naše administracije i Vlade, napomenuo je Tadić i ukazao da zemlja koja ne poštuje evropske vrednosti, prava i slobode, ne može postati članica EU.

S druge strane, zemlja koja poštuje standarde EU to može postati relativno brzo, istakao je Tadić, ali je predočio da se ne mogu preskatati normalne procedure.

Ne tražimo veštačko ubrzavanje integracija Srbije, već tražimo šansu, kao i svi drugi, da ispunimo uslove, poručio je Tadić.

Čak i da ne postoji Hag kao uslov, Srbija zbog sebe i pomirenja u regionu mora da dovrši saradnju sa Tribunalom, naglasio je Tadić i založio se za primenu evropskih vrednosti i pre ulaska u EU.

Pomirenje, saradnja sa susedima, saradnja sa susednim narodima, tu pre svega mislim na odnos Srba i Albanaca, to nije saradnja sa susednom državom, ali jeste saradnja dva naroda, Srba i Albanaca, istakao je Tadić, jesu prirodne pretpostavlke boljeg života.Mi nemamo nikakav interes da živimo u antagonizmu sa susednim narodima i susednim državama. Sve suprotno, napomenuo je Tadić, mi hoćemo da razrešavamo istorijske konflikte na ovim prostorima.

I rezolucija koju smo, zajedno sa 27 država EU, usvojili u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), objasnio je Tadić, otvara mogućnost za rešavanje istorijskog konflikta Srba i Albanaca.

Ne možemo unositi konflikte u EU, naglasio je Tadić i zaključio da u zone konflikata niko neće ni da investira.

(FoNet)

Povezano

Sve vesti