• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjiga o putovanju koje se prepričava

Najveći srpski avanturista Viktor Lazić objavio je knjigu o dogodovštinama tokom putovanja širom sveta dugog 14 meseci.

Mladi pravnik iz Beograda i doktorant kineskog prava Viktor Lazić je od kuće odsustvovao u cugu 421 dan. Za to vreme je svega 65 dana spavao u krevetu, 308 u ladi, a ostalo na otvorenom.

Putovao je tri kontinenta, odnosno 32 države sa preko 20 različitih vrsta prevoznih sredstava. Ukupno je tom prilikom prešao oko 140.000 kilometara, 80.000 je lično vozio automobilom.

Lada, sa kojom je prešao 60.000 kilometara, kvarila se 34 puta i većinom ju je sam popravljao.

Kontrolisale su ga 102 policijske kontrole, prešao je 78 graničnih prelaza. Ukradeno mu je sedam fotoaparata i tri mobilna telefona. Najduže se nije kupao 16 dana, a smršao je 22 kilograma.

Obišao je 648 statua Lenjina, Lenjinov, Ho Ši Minov i Mao Ce Tungov mauzolej.

Putovao je bez navigacije, koristeći kompas i stare mape.

Kada se vratio sa ovog dugog i uzbudljivog putovanja 25-godišnji Viktor Lazić je napisao knjigu "Velika avantura", koju je pre nekoliko dana promovisao, a u sredu se na štandu knjižare Delfi, družio i sa posetiocima Sajma knjiga.

"Stvarnost je često bogatija od mašte, ali i agresivnija. Bio sam fizički napadnut u Australiji, tako da se preživljavanje tajfuna na Filipinima više i ne čini tako posebanim doživljajem. Gušteri veličine krokodila na Komodu samo su jedna u nizu neobičnih životinja koje su mi se našle na putu, kao i voće najneverovatnijih boja, oblika, mirisa i ukusa. Najveći cvet na svetu, raflesija, oterala me je od sebe neviđenim smradom nalik ubuđanom mesu. Nije me mimoišlo nijedno godišnje doba, kao ni skoro nirvanistički mir i vihor rata. Putovanje je život ubrzan do maksimuma u kome doživljaji teku brže od vremena", napisao je između ostalog Viktor u svojoj trećoj knjizi štampanoj u 20.000 primeraka.

Kada je u avgustu na MONDU objavljena reportaža o avanturama Viktora Lazića bilo je sporova o tome da li je on obišao sveukupno 60 država bez ičije novčane pomoći. Možda delom zbog takvih komentara Viktor je imao potrebu da na kraju svoje knjige napiše da je najveći deo sredsava obezbedio radeći na internetu i da ima agenciju za sekretarske i prevodilačke usluge.

(MONDO)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Una

Treba hteti, znati i umeti.Divan mladi covek.

Roberta

Ja sam bila na promociji knjige. Moram reci da me je autor iznenadio ali u pozitivnom smislu. Ocekivala sam da ce biti uzvisen ali videla sam suprutno, jako je jednostavan, komunikativan i vrlo ljubazan. Drago mi je da sam dobila njegov autogram u knjigu.

Ana

Sjajan mladi covek, kamo srece da ih imamo vise, nas bi jurila Evropa a ne mi nju.Knjiga je fantasticna. Kome nesto nije jasno, u njoj su svi odgovori i o ovom putovanju i o autoru.

SERIJE