Tadić: Država će odmah pomoći Kraljevu

Predsednik Srbije obišao Kraljevo i obećao hitnu pomoć. Pohvalio građane za visoku svest, ali i stranačke prvake za dostojanstveno ponašanje. Oštećenje i na manastiru Žiča.

0
A- A A+

Predsednik Srbije Boris Tadich izjavio je u Kraljevu da će država brzo reagovati i dostaviti građevinski materijal iz robnih rezervi za sanaciju štete načinjene u zemljotresu koji je pogodio taj grad i okolinu.Tadić je rekao da je u centru Kraljeva oštećeno oko 120 stanova, u kojima građani više ne mogu da žive.

"Vlada je učinila sve da iz skladišta izvuče građevinski materijal, kojeg ima dovoljno. Dolazi noć i rastu strahovi, pogotovo u noći posle zemljotresa, inženjerske ekipe obilaze kuće jednu po jednu da bi pažljivo utvrdili kakvi su statički poremećaji na kućama, gde se može, a gde ne može živeti", rekao je predsednik.


Tadić je odao priznanje pripadnicima specijalne jedinice MUP-a Srbije koji su stigli odmah po zemljotresu kako bi rašćišćavali ruševine, kao i građanima koji su pokazali visoku svest i održali red i mir u gradu.

Predsednik je istakao i da su lideri političkih stranaka ostavili po strani stranačke razlike i pokazali solidarnost sa stradalima.
Srpski premijer Mirko Cvetković ranije u sredu u Kraljevu je saopštio da će Vlada Srbije odmah uplatiti kratkoročnu pomoć od šest miliona dinara (uključujući i jedan milion namenjen narodnim kuhinjama), kao i građevinski materijal, stolice, krevete...

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić saopštio je da je nekoliko manastira u okolini Kraljeva oštećeno posle zemljotresa, uključujući manastir Žiča.

On je u Skupštini Srbije rekao da je severni zid manastira Žiča napukao, dok je manastir Sopoćani pretprpeo manja oštećenja. Na manastiru Studenica nema oštećenja.


(Tanjug/MONDO)

Povezano

Sve vesti