Množi se pomoć Kraljevu

Opštine i kompanije širom Srbije šalju pomoć u novcu i materijalu od posledica zemljotresa ugroženom stanovništu kraljevačke opštine. Pomoć i od Crvenog Krsta zemlja regiona i Evrope.

0
A- A A+

Organizacije Crvenog krsta iz zemalja okruženja i ostatka Evrope ponudile su srpskoj organizaciji pomoć za saniranje posledica zemljotresa koji se dogodio u Kraljevu i okolini, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da su Crvenom krstu Srbije pomoć ponudile organizacije iz Crne Gore, Makedonije i BiH, kao i iz Grčke, Turske (Crveni polumesec) i Bugarske.

Crveni krst Srbije dodaje da je izvršio procenu stanja i stepena ugroženosti i potrebe pomoći koja je neophodna za stanovništvo postradalog od zemljotresa i da je inicijalna pomoć već upućena.

"Prema procenama Crvenog krsta Srbije neophodno je obezbediti 1.000 porodičnih paketa hrane i 1.000 porodičnih paketa higijene za period od dva meseca. Crveni krst uputiće 30.000 konzervi robe i mesnog nareska u saradnji sa Ministarstvom za rad i socijalna pitanja, kao i higijenske pakete u skladu sa potrebama stanovništva", navodi se.

Gradonačelnik Kraljeva je izrazio hitnu potrebu za 50 montažnih kuća površine 50 kvdratnih metara, kao i za 150 kontejnera za stanovanje.

Kraljevačka organizacija ustupila je Sektoru za zaštitu i spasavanje specijalno vozilo za izvlačenje iz ruševina, dok je centrala ponudila svoje kapaciteteza prihvat i smeštaj ugroženog stanovništva.

Najavljeno je da će tim Crvenog krsta, koji čine obučeni volonteri i profesionalci iz Beograda i Smedereva, danas boraviti u Kraljevu da bi pomogli kolegama iz Kraljeva da pruže humanitrnu pomoć ugroženom stanovništvu.

Grad Niš će, odlukom gradonačelnika Miloša Simonovića, uputiti novčanu pomoć Kraljevu od dva miliona dinara, saopšteno je danas iz Skupštine grada.

Odbornici Skupštine grada Niša, kako se navodi, odredkli su se po jedne dnevnice u korist građana sa područja pogođenog zemljotresom.

Kompanija "Intermol", članica MOL grupe u Srbiiji, saopštila je danas da je pomogla Kraljevu u sanaciji posledica razornog zemljotresa doniranjem 2.000 litara goriva.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je naglasio da će donacija MOL goriva pomoći svim javnim komunalnim službama u Kraljevu da funkcionišu bez problema u otežanim okolnostima i da stignu na sve lokacije oštećene zemljotresom.

Skupština grada Banjaluka odobrila je danas 50.000 KM pomoći za saniranje posledica zemljotresa koji je zadesio Kraljevo i okolinu.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović je najavio da će u Banjaluci na gradskom nivou biti formiran štab koji će se baviti prikupljanjem pomoći za građane Kraljeva i najavio da će dio gradskih vlasti i posjetiti Kraljevo.

Gradsko veće Užica usvojilo je danas odluku da se u Kraljevo odmah uputi jedan šleper sa crepom, a gradska vlada javno je pozvala Užičane koji su stručni za rad na sanaciji krovova da se jave radi organizovanog odlaska na rad u Kraljevo.

Grad Užice će snositi troškove smeštaja i dnevnica radnicima koji se prijave za odlazak na rad u Kraljevu, navodi se u saopštenju sa sednice Gradskog veća.

Pomoć su uputili i iz siromašnih opština poput Dimitrovgrada ili Pirota.

Odluku o upućivanju šlepera sa 4.600 građevinskih blokova za otklanjanje posledica jakog zemljotresa donelo je opštinsko veće, izjavio je načelnik opštinske uprave Dimitrovgrada Velin Nikolov.

Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić rekao je agenciji Beta da je ta opština poslala u Kraljevo crep u vrednosti od oko pola miliona dinara.

"U šleperu koji je krenuo za Kraljevo je 8,5 hiljada komada crepa i na ovaj način želimo da pomognemo ugroženom stanovništvu", rekao je Kostić.

Iz Loznice je danas otpremljen prvi kontingent građevinskog materijala postradalima od zemljotresa na području Kraljeva, a Lozničani će, kako je najavljeno, i dalje nastaviti s prikupljanjem pomoći.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, rekao je Tanjugu da je iz Loznice u tri kamiona otpremljen građevinski materijal, kao prva pošiljka.

Naftna industrija Srbije (NIS) isporučila je pet šlepera pijaće vode najugroženijim stanovnicima Kraljeva, koje je pre dva dana pogođeno zemljotresom, saopšteno je danas iz te kompanije.

NIS je donirao 97.272 litra fruškogorske vode "Jazak" najugroženijim građanima Kraljeva, zbog nedostatka pijaće vode.

I Novi Sad će poslati 12 šlepera građevinskog materijala i hrane u ukupnoj vrednosti od pet miliona dinara. U kamionima će biti 48 tona cementa, 8,4 tone armature, 36 kubnih metara rezane građe i oko 30.000 komada crepa i giter blokova. Pošiljka sadrži i 15 tona brašna, 10 tona jabuka, 1.000 litara jestivog ulja, 5.000 mesnih paketa i 1.000 konzervi graška.

Konvoj će krenuti sutra u 10 sati sa Mišeluka, a ispratiće ga gradonačelnik Igor Pavličić, saopšteno je u njegovom Kabinetu.

Opština Paraćin danas je za otklanjanje posledica zemljotresa Kraljevu uputila 300 000 dinara, saopšteno je u opštinskom odeljenju za budžet i finansije.

Kako je Tanjugu rečeno, novac je uplaćen na žiro račun namenjen postradalima u zemljotresu.

Banka Inteza Beograd poklonila je pet miliona dinara građanima Kraljeva čiji su domovi oštećeni u zemljotresu.

Kraljevu će pomoći i Novosadska toplana koja je najavila da će zaposleni od novembarskih zarada izdvojiti deo za Kraljevčane.

Na mesto nesreće stiže i pomoć Republike. Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović izjavio je da bi tokom dana trebalo da stigne desetak kamiona sa crepom iz Leskovca iz Robnih rezervi, u magacin koji se nalazi u prigradskom naselju Adrani, i da će danas i početi distribucija oko pola miliona komada crepa.

Gradonačelnik je dodao da će iz tog magacina crep biti distribuiran prema krajnjim korisnicima i narednih dana.

Grad Jagodina, u znak solidarnsoti sa postardalima od zemljotresa, uputiće stanovništvu Kraljeva novčanu pomoć od 500.000 dinara za sanaciju štete.

Vlada Srbije je juče donela odluku da sa 452.000 komada crepa ukupne vrednosti oko 14 miliona dinara pomogne sanaciju kuća i stambenih objekata oštećenih u zemljotresu u Kraljevu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uručilo je danas pomoć od oko 50 tona šećera i ulja žiteljima Kraljeva.

Ministarstvo poljoprivrede očekuje da će do ponedeljka, 8. novembra, biti obezbeđeno još 20 tona brašna za građane Kraljeva, ističe se u saopštenju.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović najavila je danas da će iz interventnih sredstava tog ministarstva biti izdvojeno oko 100 miliona dinara za sanaciju oštećenih objekata u zemljotresu koji je pogodio Kraljevo.

"Prvo će biti obnovljen zdavstveni centar u Kraljevu, pa ostali objekti javne infrastrukture, kao što su škole, vrtići, domovi zdravlja, ambulante i drugo", rekla je Kalanović novinarima tokom posete Zdravstvenom centru.

Ona je najavila da će već sledeće sedmice, po ubrzanoj proceduri javne nabavke, biti izabran projektant za izradu projektne dokumentacije, koja bi trebalo da bude gotova do kraja godine, a da će ti projekti biti realizovani u 2011. godini.

Kalanović je istakla da će 100 miliona dinara biti upotrebljeno za izradu projektne dokumentacije i da će insistirati na tome da rokovi za njenu izradu budu što kraći, da bi mogla da se isplaniraju sredstva u budžetu NIP-a za sledeću godinu, za saniranje objekata.

Ona je istakla da ministarstvo za NIP ima u svom budžetu interventna finansijska sredstva, ali i da će sada biti prekinuta realizacija projekata koji nisu neophodni i da će oni biti nastavljeni u sledećoj godini.

Dve osobe su poginule u zemljotresu jačine 5,4 stepena Rihterove skale koji se dogodio 3. novembra u 1,56 časova, sa epicentrom na 10 kilometara severozapadno od Kraljeva.

Tom prilikom je oštećeno oko 4.000 objekata.

(agencije/MONDO)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.