Kraljevo: Četiri škole na rezervnom položaju

Učenici tri srednje i jedne osnovne škole, za čije objekte je potrebna duža sanacija, sutra nastavljaju godinu bezbednim školama. Građani kojima je procenjena šteta materijal za obnovu kuća će dobiti po pozivu nadležnih.

0
A- A A+

U školama koje su dobile nove đake časovi će biti skraćeni na 30 minuta, a nastava će biti organizovana u tri ili četiri smene.

Načelnik Školske uprave Žarko Milosavljević rekao je sinoć da će za učenike Gimnazije nastava od srede biti organizovana u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u matičnoj zgradi i u naselju Beranovac.

Ekonomsko-trgovinska škola imaće nastavu u popodnevnim satima u OŠ "Đura Jakšić" u Konarevu, a Elektro-saobraćajna tehnička škola u OŠ "Dositej Obradović" u selu Vrba. Učenici OŠ "Dimitrije Tucović" nastavu će pohađati u OŠ "Jovo Kursula".

Grad za sada nije u mogućnosti da učenicima organizuje prevoz, rekao je gradonačelnik Ljubiša Simović.

"Po hitnoj proceduri sprovešćemo postupak javne nabavke, tako da očekujem da ćemo uskoro obezbediti i prevoznike", rekao je Simović.

Objekti osnovnih škola u selima Sirča i Adrani su sanirani, pa će tako od srede nastava biti organizovana za ukupno 13.300 učenika. Van školskih klupa ostaće 3.141 učenik. Očekuje se da će sanacija zgrada Mašinsko tehničke, Medicinske, Šumarske i Poljoprivredne biti brzo završena.

"Najveći problem ostaje Muzička škola za koju još nismo našli alternativni prostor zbog specifičnosti nastave", rekao je načelnik Školske uprave Žarko Milosavljević.

Bilans kuća za rušenje - 144

Prema podacima obrađenim do ponedeljka uveče, u Kraljevu zbog šteta izazvanih zemljotresom moraju biti srušene 144 kuće.

Na konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije rečeno je da je pregledana trećina objekata proglašenih za nebezbedne, što znači da bi ukupan broj kuća za rušenje bio u okviru predviđenih 400-500.

Građani čije je objekte pregledala komisija za procenu štete, građevinski materijal mogu da preuzmu tek kada budu direktno kontaktirani od strane Štaba za vanredne situacije ili preko mesne kancelarije.

Sve informacije iz oblasti građevinarstva i o radu komisija za procenu štete građani mogu dobiti isključivo preko telefona, na broj 036/ 306-113, rekao je gradonačelnik Ljubiša Simović.

"Molimo građane da budu strpljivi i da za preuzimanju građevinskog materijhala sačekaju da budu kontaktirani. Takođe ih molimo da ne dolaze lično zbog informacija iz oblasti građevinarstva, jer na taj način usporavaju rad komisija i podelu materijala. Sve što ih interesuje na tu temu mogu da saznaju preko telefiona", naglasio je Simović na sinoćnjoj konferenciji za novinare.

Od 25 stambenih kontejnera do sada je postavljeno samo sedam iz tehničkih razloga, rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije Radojica Kočović.

"Porodice uglavnom insistiraju da kontejner bude postavljen u njihovo dvorište, a za to u mnogim slučajevima nema tehničkih uslova, ili nema dovoljno prostora ili je nemoguć pristup. Zato ćemo onima koji su ocenjeni kao prioritetni za smeštaj, mobilne objekte postavljati tamo gde ima uslova", rekao je Kočović.

Na pitanje novinara da li kišu i zahlađenje neko dočekuje na otvorenom, gradonačelnik Ljubiša Simović je rekao da Štab nema takvu informaciju.

"Slobodnih mesta za smeštaj ima sasvim dovoljno. Ako se neko nije snašao, treba da se javi Štabu za vanredne situacije", rekao je Simović.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti