"Iza ubistva Pukanića stoje Jocić i Đurović"

Iza ubistva vlasnika hvatskog "Nacionala" Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića u oktobru 2008. godine stoje Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam i njegov kum Slobodan Đurović Kardinal, kaže krunski svedok iz Zagreba Tomislav Marjanović.

0
A- A A+

Svedočeći putem video konferencijske veze sa Županijskim sudom u Zagredu, Marjanović je, na suđenju beogradskom delu Jocićeve grupe, precizirao je da je Jocić preko Đurovića ponudio za Pukanićevu likvidaciju milion i po evra plus bonus ukoliko se posao obavi u što kraćem roku.

Sredinom 2008. godine Robert Matanić, osuđen u Zagrebu na 33 godine zatvora zbog tog ubistva, rekao mu da "imaju posao posle kog će moći u penziju". "Nešto kasnije počeli smo da autima pratimo Pukanića, gledamo kuda se kreće i koje su mu navike".

On je naveo da je dogovoreno da Željko Milovanović postavi eksploziv (kod Pukanićevog automobila), a da Bojan Gudurić bude u blizini sa snajerom za svaki slučaj.

U tome su, prema Marjanovićevom svedočenju, koji u Srbiji ima status običnog svedoka a ne zaštićenog (krunskog), učestvovali i Robert i Luka Matanić, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Amir Mafalani.

Glavnu reč u svemu vodili su Robert Matanić iu Žekljo Milovanović, rekao je svedok, koji se ni o jednoj situaciji nije precizno izjasnio - gde i kada se šta dešava.

Prema njegovim rečima, Matanić ga je zvao u stan na sastanak sa Đurovićem, koji je tom prilikom tražio da se likvidacija Pukanića izvrši što pre, jer ima informaciju da novinar treba da napusti Hrvatsku.

"U jednom trenutku Đuroviću je zazvonio telefon. Posle razgovora nam je preneo da je razgovarao da Sretenom Jocićem, koji je ponudio pare za ubistvo - milion i po evra plus bonus da se odradi što pre", rekao je svedok, i dodao da je tom prilikom Mataniću ostavio oko 15.000 evra za troškove praćenja Pukanića.

Nedugo zatim, kako je ispričao Marjanović, zbog svađe oko novca koji je trebalo da se deli posle likvidacije, odustao je od svega i otišao u Liku sa svojim kumom, gde ima porodičnu kuću. Za likvidaciju Pukanića čuo je iz medija. A uhapšen je u Slavonskom brodu mesec dana kasnije zbog telefonskih razgovora koje je ranije vodio s Matanićem.

Svedok je detaljno ispričao kako je za Jocićev klan počeo da radi po Matanićevom nagovoru još 2004. u Bugarskoj.

"Matanić me je zvao da dođem u Bugarsku i rekao da tamo radi za jednog mnogo jakog čoveka Jocu Amsterdama". Iste godine, posle ubistva bugarskog kriminalca Milčeta Boneva, zvanog Baj Mile, Đurović je preuzeo njegove poslove sa drogom, oružjem i likvidacijama", rekao je svedok.

Marjanović je naveo da je ubistvo Boneva naručio Đurović, zbog osvete što nije sprečio izručenje Jocića iz Bugarske u Holandiju.
"Đurović nam je davao novac, iznajmljivao stan, a naručio je više ubistava".

Svedočenje će biti nastavljeno sutra.

Optužnica srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franjića, 23. oktobra 2008. godine, nakon što je sa "za sada neidentifikovanim licem" postigao dogovor da za 1,5 milion evra ubije vlasnika hrvatskog "Nacionala".

Tužilaštvo navodi da su, pored Jocića, pripadnici kriminalne grupe bili Željko Milovanović i Aleksandar Kuzmanović.

Milovanović je optužen da je postavio eksploziv pored automobila ubijenog hrvatskog novinara, a Kuzmanović da je pripadnicima zagrebačkog dela "Jocićeve grupe" trebalo da obezbedi pasoše za bekstvo, po izvršenom ubistvu.

Hrvatski deo Jocićeve grupe čine Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Đurović, koji su 3. novembra u Zagrebu osuđeni na ukupno 150 godina zatvora, zbog ubistva Pukanića i Franića.

Robert Matanić, kao organizator zločinačke grupe, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 33 godine zatvora, a zbog pomaganja u ubistvu na po 16 godina osuđeni su njegov brat Luka Matanić i Amir Mafalani.

Kao neposredni izvršilac krivičnog dela na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora u odsustvu je osuđen Željko Milovanović, kome se sudi i u Beogradu.

Gudurić, koji je trebalo da puca na Pukanića ukoliko zakaže eksplozivna naprava, osuđen je na 30 godina, a Đurović, kao veza između naručioca ubistva i izvršioca na 15 godina zatvora.

Prema srpskoj optužnici, motiv ubistva Pukanića je to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.

Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu, od kada je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Zagrebački sud nije utvrdio postojanje zločinačke organizacije, kako se navodi u optužnici, kao ni naručioca ubistva, pa tako i motiv Pukanićeve likvidacije.

Motiv optuženih za to ubistvo, prema stavu suda u Zagrebu, bilo je koristoljublje, budući da su za ubistvo jednog od najeksponiranijih novinara na ovim prostorima dobili 1,5 miliona evra. Taj sud smatra da samo Đurović, koji je bio veza između nepoznatog naručioca i izvršioca i koji je podsticao na to ubistvo, zna ko je naručilac Pukanićevog ubistva.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti