• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađeni ostaci Amelije Erhart?

Fragmenti kostiju pronađeni na zabačenom pacifičkom ostrvu, mogli bi konačno da reše misteriju nestanka Amelije Erhart, pionirke svetske avijacije koja je nestala pre 73 godine.

Amelija Meri Erhart (1897 - nestala iznad Pacifika, 2. jul 1937, proglašena mrtvom 5. januara 1939) bila je američki pilot, prva žena koja je avionom preletela Atlantski okean.

Amelija je postala poznata širom sveta kada je 1928.godine postala prva žena koja je preletela Atlanski okean .

Kost, najverovatnije deo skeleta ljudske šake, pronašli su istraživači Međunarodne grupe za pronalaženje istorijskih aviona (TIGHAR) na ostrvu Nikumaroro u sastavu Republike Kiribati.

Osim kosti, na malom ostrvu dužine svega četiri kilometara pronađeni su i parče pleksiglasa koji bi mogao da bude deo prozora aviona, delovi pudrijere, mala boca sa ostatkom losiona za ruke, rajsfešlus i polomljeni džepni nožić.

Cilj istraživača je da dokažu teoriju da su se Erhartova i njen navigator Fred Nunan 2. jula 1937. godine srušili na morski greben za vreme oseke i da su uspeli da se dokopaju obale.

Oni čak veruju da su na ovom ostrvcetu, udaljenom 3000 km od Havaja, živeli nekoliko meseci, a da su kasnije podlegli povredama ili infekciji, ili su umrli od trovanja hranom.

Kost je poslata na analize u Laboratoriju za molekularnu antropologiju pri Univerzitetu u Oklahomi kako bi se utvrdilo da li sadrži DNK.

Amelija je naučila da pilotira bez znanja svojih roditelja , i krišom je obavila preko 1000 časova leta.

(MONDO)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

malena

Volela bih da su to njeni ostaci ali cisto sumnjam jer verujem da je bapnula u more. Iskreno, zena je stvorila istoriju...

Maja

Жена змај!

SERIJE