• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koridor 10 zapeo zbog Predejana

Srbija nema idejni projekat južnog kraka autoputa jer vlasnik motela kod Predejana traži da mu se približi trasa puta. U preduzeću Koridor 10 potvrđuju "problem motel" zbog kog ne može da se dobiju odobrene pare EIB a u Putevima Srbije kažu da je problem u izmeštanju pruge.

Evropska investiciona banka u oktobru prošle godine odobrila je kredit od 384 miliona evra za južni krak koridora 10, ali do danas ni evro od tih para nije povučen jer Srbija još nije dostavila idejni projekat i dokaze o eksproprijaciji.

Ceo projekat koči vlasnik motela u Predejanima, jer autoput ne prolazi tik do motela, već jedno pet kilometara dalje. On traži da autoput prolazi pored motela, koji inače živi od tranzitnih turista i vozača kamiona, piše Blic.

Dubravka Đedović, kreditni referent i prvi čovek EIB za kredite za Srbiju i Makedoniju, potvrđuje da je EIB finansirala deonice koridora 10 između Niša i makedonske granice u iznosu od 384 miliona evra, kao i da je ugovor potpisan oktobra 2009. godine između ove banke i Republike Srbije.

Za implementaciju projekta odgovorna je firma “Koridor 10”, a za izradu glavnog projekta i eksproprijaciju javno preduzeće “Putevi Srbije”, obe u nadležnosti Ministarstva za infrastrukturu.

Prema ugovoru, firma “Koridor 10”, kako objašnjava naša sagovornica, trebalo bi da obezbedi redovni izveštaj o napretku na projektu EIB u vezi sa pripremom projekta i njegovom implementacijom. Ali banka još nije dobila dokaze o implementaciji, kao ni o postojanju projektne dokumentacije, niti potvrdu da je izvršena eksproprijacija.

Nenad Ivanišević, član UO firme “Koridor 10”, kaže da je, koliko on zna, taj motel jedini problem zbog kojeg novac EIB nije povučen godinu dana.

Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije, kaže da kašnjenje nema veze sa motelom već se čeka saglasnost Železnica Srbije u vezi izmeštanja pruge.

Potrebno je izmestiti prugu u dužini od dva kilometra, da tu prođe autoput, kako bi se izbegla gradnju tunela i mosta i uštedelo 10-15 miliona evra, piše Blic.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image