Vehabizam sve masovniji u BiH

U BiH je sve više islamskih frakcija koje deluju "mimo zakona", a među njima najspornije je delovanje radikalnog vehabijskog pokreta, koji okuplja sve više mladih Bošnjaka, pišu "Večernje novosti".

0
A- A A+

"Iza ove islamske frakcije, koja čini oko pet odsto bošnjačke populacije, stoji snažan kapital Saudijske Arabije, ali tih 100.000 radikalnih vehabija u BiH sposobno je da zapali cjelu Evropsku uniju", upozorio je Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Galijašević je dodao da vehabijski pokret deluje unutar islamske zajednice BiH, iako ga ona "zvanično" proziva frakcijom.

U BiH već duže deluju i dve malo veće islamske frakcije - Beahije i Šiije, koje poriču neka od temeljnih učenja islama.

Poslednjih nekoliko godina u BiH su registrovane 32 nove crkve i verske zajednice, najviše protestantskih, a jedina verska zajednica kojoj je pre tri godine odbijen zahtev za registraciju je islamska frakcija "Ahmadija islamskog džemata".

Evangelisti, najbrojnija protestantska zajednica u BiH, svoju veru ispovedaju posredstvom 16 registrovanih crkava u BiH, od toga je 12 u Federaciji BiH i četiri u Republici Srpskoj.

U Sarajevu je registrovano i Društvo za svesnost Krišne - Iskon, a poštovalaca ovog hinduističkog boga ima i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH oko nekoliko stotina i njihov broj se konstantno povećava, naročito među omladinom, pišu "Novosti".

(Srna)

Povezano

Sve vesti