"Matorim" bećarima pare i zvanično

Gradsko veće Jagodine, u cilju povećanja nataliteta, donelo je odluku da se supružnicima, ako je jedno starije od 38 godina, kod stupanja u brak iz budžeta dodeli jednokratana pomoć od 3.000 evra.

0
A- A A+

Odluka je donesena na predlog gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića - Palme, a o njoj će raspravljati, 23. decembra, odbornici Gradske skupštine u kojoj Jedinstvena Srbija, čiji je Marković predsednik, ima većinu.

U odluci dostavljenoj Tanjugu stoji da pravo na ovu pomoć imaju supružnici koji zaključe prvi brak, a pomoć se "supružnicima isplaćuje na ravne delove posle zaključenja braka".

"Jedan od supružnika mora biti stariji od 38 godina, da je rođen i da deset godina neprekidno živi na teritoriji Jagodine, a zaključeni brak mora trajati najmanje pet godina i u tom periodu supružnici moraju imati istu adresu stanovanja", stoji u odluci.

Iz ovakve bračne zajednice u periodu od pet godina mora biti rođeno najmanje jedno dete, a supružnici pre zaključenja ovog braka ne smeju imati decu iz vanbračnih zajednica i da nisu bili u vanbračnoj zajednici.

Kontrolu će vršiti Gradski centar za socijalni rad i šefovi mesnih kancelarija Gradske uprave.

"Ukoliko dođe do prestanka bračne zajednice pre isteka pet godina i ne bude potomstva, supružnici su dužni da vrate dobijeni novac sa kamatoma, a od vraćanja su izuzeti supružnici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu imati potomstvo ili u slučaju smrti jednoga".

Odluka se primenjuje od 1. januara 2011. godine.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti