Haos izazvala pogrešna vrsta snega?!

Britanski premijer kritikovao je državne službe koje nisu sprečile haos u saobraćaju izazvan snegom. Novine se podsmevaju lokalnim političarima koji su za sve okrivili "pogrešnu vrstu snega". Aerodromi se vraćaju "u normalu".

0
A- A A+

Britanski premijer Dejvid Kameron oštro je kritikovao haos na aerodromima, prugama i putevima u kojem se našlo više od milion putnika širom zemlje, a tabloidi se odsmevaju lokalnim opštinskim ocima koji su krivca za zaleđene puteve i saobraćajni haos pronašli u...pogrešnoj vrsti snega.

Tako se tabloid Dejli Star (Daily Star) se podsmeva lokalnim opštinskim ocima koji su krivca za zaleđene puteve i saobraćajni haos pronašli u...pogrešnoj vrsti snega.

"Dejli Telegraf" (Daily Telegraph) prenosi pozive da se izvršnom direktoru kompanije koja upravlja aerodromom Hitrou, na kojem su zbog slabe pripremljenosti tamošnjih službi da se izbore sa obilnim snegom, hiljade putnika ostale zarobljene više dana, ne ispalti šestocifreni novogodišnji bonus.

Direktor je ove godine, navodi list, već primio više od milon funti odnosno dvostruko više nego što je njegova kompanija uložila u pripremu aerodroma za rad u zimskim uslovima.

Kompanija je već navela da ovonedeljni haos na Hitrou neće uticati na direktorov bonus dok britanska Uprava za civilno vazduhoplovstvo priznaje da ne može da kazni aerodrom zbog lošeg planiranja rada u slučaju vanrednih vremenskih okolnosti.

"Dejli Miror" (Daily Mirror) kritikuje direktore aerodroma zbog odbijanja da prihvate vladinu ponudu da im u čišćenju snega pomogne vojska.

Listovi upozoravaju Britance da budu spremni na još snega čije bi topljenje moglo da dovede do poplava.

I dok se premijer i mediji bave haosom koji je izazvao sneg, situacija "na terenu" polako se popravlja.
Tako se stanje u avionskom i železničkom saobraćaju u severnim delovima Evrope polako normalizuje, ali i dalje su moguća otkazivanja i odlaganja polazaka.

Evropski komesar za saobraćaj Sim Kalas izrazio je zabrinutost zbog poremećaja u saobraćaju koji je na mnogim evropskim aerodromima izazvalo loše vreme, ocenivši da je to "neprihvatljivo" i da "ne bi smelo da se ponovi".

On je najavio sastanak sa predstavnicima evropskih aerodroma u narednih nekoliko dana, kako bi od njih zatražio objašnjenja, i ocenio da bi vazdušni saobraćaj u budućnosti morao bolje funkcionisati u sličnim situacijama.

Londonski aerodrom Hitrou, najprometnija vazdušna luka na svetu u međunarodnom saobraćaju, i frankfurtski aerodrom, najveći kontinentalni aerodrom u Evropi, objavili su danas na svojim vebsajtovima da se stanje polako normalizuje.Izvršni direktor aviokompanije BMI, u vlasništvu Lufthanse, Volfgang Prok-Šauer optužio je Britanske vazduhoplovne vlasti (BAA), koje su vlasnici šest britanskih aerodroma i napuljskog aerodroma, da su se na aerodromu Hitrou pokazali nespremni za sneg, javio je Rojters.

"Stvarno je neverovatno da je 10 centimetara snega zatvorilo aerodrom na dva dana, koji je posle toga radio samo sa jednom trećinom kapaciteta", rekao je Prok-Šauer za britanski list "Tajms".

Hitrou, čije obe piste rade tek od juče, danas bi trebalo da radi sa 70 odsto kapaciteta, što znači da će biti oko 800 letova, ali se putnicima i dalje savetuje da ne dolaze na aerodrom ako njihov let nije potvrđen.

Frankfurtski aerodrom bi danas trebalo da proradi punim kapacitetima, s tim što je otkazano oko 70 letova od uobičajenih 1.300 dnevnih polazaka sa tog aerodroma. Juče je bilo otkazano 550 letova, preneo je AP.
Na njemu se nalazi oko 3.500 putnika, od kojih je oko 600 tu provelo i noć.

Sneg i loše vreme poremetili su proteklih dana i železnički saobraćaj.

Nemačka železnica Dojče ban saopštila je da će od danas dodati ekstra vozove zbog povećane potražnje nakon otkazivanja letova, i da će ti poslasci ostati sve do 31. decembra.

"Jurostar", čiji superbrzi vozovi saobraćaju između Londona, Pariza i Brisela, objavio je da je ponovo uspostavljen uobičajeni način rezervacija.

Tokom jučerašnjeg dana ljudi su u dugačkim redovima stajali napolju na niskim temperaturama u nadi da će uspeti da kupe kartu za voz za Pariz, pošto su mnogi letovi bili otkazani.

Ipak će devet od predviđenih 52 polaska "Jurostara" biti danas otkazano, s tim što će putnici sa otkazanih polazaka biti prebačeni za neke sledeće polaske.

Meteorolozi predviđaju nove snežne padavine u Egleskoj i Velsu, ali ne i u Londonu.

Jedna od posledica ovakvog stanja je i pad božićnih kupovina. U Britaniji je prodaja u oblastima zahvaćenim nevremenom opala do 50 odsto.

(agencije/MONDO)

Povezano

Sve vesti