Tadić operisan jutros i dobro se oseća

Predsednik Srbije Boris Tadić operisan je jutros u devet sati na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu i dobro se oseća, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

0
A- A A+

Operacija je završena u skladu sa očekivanjima, navodi se u saopštenju.

Tadiću je operisana povređena Ahilova tetiva leve noge.

Operaciju su izvršili ortopedski hirurzi sa Klinike za ortopediju i traumatologiju VMA pukovnik profesor dr Zoran Popović i pukovnik primarijus dr Milimir Košutić i anesteziolog, pukovnik profesor dr Nikola Filipović.

Kako je juče najavljeno, lekarskim timom rukovodio je ortopedski hirurg i specijalista sportske medicine iz Finske profesor dr Sakari Orava.

"Urađena je operacija rupture Ahilove tetive leve noge sa odstranjenjem kalcifikata na tetivi i egzostoze na petnoj kosti. Operacija je prošla po planu i bez komplikacija. Predsednik Tadić se oseća dobro i rani postoperativni tok protiče uredno. Sledi period imobilizacije, rehabilitacije i oporavka“, navodi se u zajedničkom saopštenju Kabineta predsednika Srbije i konzilijuma lekara na čelu sa načelnikom VMA dr Miodragom Jevtićem.

Profesor dr Zoran Popović izjavio je Tanjugu da je operativni zahvat bio uspešan i da se predsednik Tadić oseća dobro.

"Ceo tim koji je izveo ovu operaciju, sa profesorom Sakarijem Oravom na čelu, zadovoljan je tokom i ishodom operacije. Sve je proteklo po planu, i predsednik Tadić se oseća dobro", izjavio je profesor Popović po okonačanju zahvata koji je izveden danas u 9,00 sati na Klinici za ortopediju i traumatologiju VMA.

Ugledni ortopedski hirurg ističe zadovoljstvo i činjenicom da je u timu lekara koji su operisali predsednika Srbije bio i njegov finski kolega.

Profesor Popović je rekao da su srpski ortopedski hirurzi veoma edukovani i potpuno u toku sa napretkom na polju ortopedske hirurgije i sa najsavremenijim procedurama kod ovakvih i svih drugih ortopedskih zahvata.

On ističe, takođe, da učešće finskog specijaliste dr Orave u operaciji predsednika Tadića nije senzacija, već česta praksa da stručnjaci iz Beograda sarađuju sa kolegama iz regiona, Evrope i sveta, i to tako što naši stručnjaci odlaze na strane klinike, a njihove kolege dolaze u Srbiju kako bi zajedno operisali.

"Ovo je bila prilika da radimo zajedno sa uvaženih kolegom iz Finske, koji je vodeći hirurg u svetu za ovu vrstu operacija. Zajedno smo izveli operativni zahvat kojem je podvrgnut predsednik Boris Tadić i celim tokom operacije bili smo saglasni u svim procedurama ", rekao je profesor Popović Tanjugu.

Direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica dr Slobodan Slavković izjavio je danas da je to što je finski stručnjak bio na čelu veoma korisno ne samo za predsednika, već i za srpsku ortopediju.

Slavković je Tanjugu ispričao da je i sam bio konsultovan o stanju Ahilove tetive kod Tadića pre par meseci, te da pouzdano zna da predsednik Srbije nije insistirao da se angažuje finski stručnjak.

"Uostalom, nije Tadić otišao u Finsku da ga operiše Orava, već je Orava došao u Srbiju da operiše Tadića", istakao je dr Slavković.

To što je on bio na čelu tima koji je operisao Tadića nije korisno samo za predsednika, već i za srpsku ortopediju, čovek je stvarno veliko hirurško ime u svetu", naglasio je direktor Instituta Banjica.

Po njegovom mišljenju, u hirurgiji se "ne sme biti autističan", već se moraju razmenjvati iskustva, praksa i procedure sa kolegama iz sveta.

Orava je operisao na desetine "zahtevnih pacijenata" - profesionalnih sportista, ali i ljudi koji rade na takvim poslovima da im je neophodan brži oporavak, a to je i slučaj sa našim predsednikom, dodao je Slavković.

"Uostalom, kad bi Orava došao ovde da ga vidimo i da čujemo nešto od njega da eto, na žalost, priroda povrede predsednika nije bila takva da zahteva hirurško umeće kakvo ima i finski stručnjak", dodao je.

Na Institutu na Banjici su, kako je kazao, tri puta po pozivu operisali stručnjaci iz Italije i Švajcarske, a pacijenti su bili "takozvani obični ljudi, anonimni građani".

Na Banjici je na primer operisao profesor Marko Monfrini iz Bolonje - on je uradio operaciju koju je, kaže Slavković, sam izvodio pre 20-tak godina, ali je italijanski profesor doneo i kadaveričnu nadlakticu, koju Institut na Banjici u tom trenutku nije imao.

Takođe, naveo je Slavković, "gostovao" nam je i kolega iz Švajcarske, koji je uradio kod nas transplantaciju hrskavice, a ubuduće ćemo i mi obavljati tu vrstu zahvata.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti