• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF odobrio Srbiji 373 miliona evra

Odobravanjem šeste revizije aranžmana Srbiji je omogućeno da MMF povuče novu ratu kredita, u ukupnom iznosu od 373 milinoa evra. Narodna banka Srbije najavila je da će 27. decembra povući 54,5 miliona evra.

Nakon povlačenja nove rate ukupna sredstva koja je Srbija iskoristila iz aranžmana iznosiće oko 1,54 milijarde evra, što predstavlja 283 odsto kvote Srbije u MMF-u i u granicama je povoljnijih uslova finansiranja, navodi se u saopštenju.

Međunarodni monetarni fond, ističe se, ocenio je da je sprovođenje restriktivnije monetarne politike bilo u skladu sa dostizanjem okvira ciljane inflacije.

Prvobitni 15-mesečni stend-baj aranžman Srbiji odobren je u januaru 2009, u iznosu od 409,5 miliona evra, a u maju prošle godine produžen je na još godinu dana i uvećan na oko tri milijarde evra, radi podrške vladinom ekonomskom progamu, u vreme kada je uticaj svetske ekonomske krize bio jači od očekivanog.

Predsedavajući sastankom Džon Lipski izjavio je da su vlasti Srbije uglavnom na zadovoljavajući način primenile MMF-ov program podrške, kao i da je obnova usmerena ka izvozu dobila zamah.

"Nastavak budnosti biće od ključnog značaja, pošto su se rizici makroekonomske stabilnosti povećali, uključujući porast inflacije, nastavak trgovinskog deficita kao i potencijalna prelivanja rizika iz regiona", dodao je on nakon rasprave.

"Vlasti su na odgovarajući način pooštrile monetarnu politiku, na liniji borbe protiv inflacije. Sa rizikom inflacije koja i dalje naginje rastu, vlasti treba da nastave da koriste sva raspoloživa sredstva da bi suzbile inflaciona očekivanja i vrate je na liniju tolerancije Narodne banke Srbije", istakao je Lipski.

On je kontatovao da je fiskalna politika ostala na liniji tog programa, a da je deficit budžeta za 2011. u skladu sa novim okvirom fiskalne odgovornosti.

Vlada Srbije uputila je Skupštini predlog budžeta za 2011. prema kojem će deficit konsolidovanog budžeta Srbije biti 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno oko 140 milijardi dinara.

"Biće potrebni odlučni napori da bi se postigli fiskalni ciljevi za 2011, uzevši u obzir rastuće pritiske za veće trošenje", istakao je Lipski.

On je ocenio da je tekuća reforma penzionog sistema korak u ispravnom pravcu i dodao da će reforme biti potrebne da bi se obezbedila održivost penzionog sistema.

Lipski je, takođe, pohvalio bankarski sektor Srbije.

Uslov za odobravanje šeste revizije kreditnog aranžmana Srbije sa MMF, ukupne vrednosti oko tri milijarde evra, bilo je upućivanje u skupštinsku proceduru predloga budžeta za 2011. i izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Prema oceni MMF, reforme u bankarskom sektoru su bile za pohvalu i srpski bankarski sistem je sposoban da dobro apsorbuje pogoršanje poslovnih rezultata preduzeća.

Lipski je dodao da je važno da se brzo usvoji pravni okvir za vansudsko restrukturiranje dugovanja.

Ubrzanje strukturnih reformi u Srbiji, naglasio je Lipski, biće ključno za orijentaciju srpske ekonomije na proizvodnju razmenljivih dobara.

"Napori za deregulaciju i restrukturiranje javnih preduzeća trebalo bi da se ubrzaju", kazao je prvi zamenik direktora MMF Džon Lipski.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image