Sanader negirao pranje novca u Austriji

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader koji je pritvoren u Salcburgu, odbacio je danas sumnje u pranje novca za šta ga je austrijskom državnom tužilaštvu prijavila jedna banka iz Tirola.

0
A- A A+

"Tokom saslušanja (video-linkom) koje je trajalo jedan sat, Sanader je dao kratku izjavu i negirao pranje novca za koje je osumnjičen", izjavio je portparol državnog tužilaštva u Beču Fridirih Kenih.

Kenih je agenciji Hina rekao da je Sanader radi bolje pripreme tražio novo saslušanje koje će biti u januaru 2011.

Prema njegovim rečima, Sanader je osumnjičen, ali ne i optužen.

Istragu protiv Sanadera pokrenulo je državno tužilaštvo u Insbruku na osnovu prijave za pranje novca jedne tirolske banke.

Istraga se vodi i protiv jednog člana Sanaderove porodice i još jedne osobe čiji identitet tužilaštvo nije otkrilo.

Bivšeg premijera Hrvatske juče su posredstvom video-linka iz salcburškog pritvora ispitali i članovi istražne komisije Parlamenta Koruške koji se bave rasvetljavanjema afere Hypo banke.

Sanader je negirao umešanost u tu aferu, navodeći pritom da se u Hrvatskoj krše njegova ljudska prava, i da je žtrtva političkog progona.

Bivši premijer bi trebalo da se 27. decembra izjasni o tome da li pristaje na izručenje Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje u korupciju. Tada će, prema najavama, biti doneta i odluka o eventualnom produženju pritvora u kojem je od 10. decembra kada je, na osnovu međunarodne poternice Hrvatske, uhapšen na auto-putu kod Salcburga.

Sanadera u Hrvatskoj terete za udruživanje za izvršenje krivičnog dela i zloupotrebu položaja i ovlašćenja u slučajevima izvlačenja novca iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške agencija Fimi-medija, i za nezakonito poslovanja Hrvatske elektroprivrede s privatnom firmom Dioki.

Istraga i eventualna optužnica u Austriji otežaće postupak njegovog izručenja Hrvatskoj.

(Beta)

Povezano

Sve vesti