Tačka na slučaj Janjuševića i Kolesara

Obustavljena je istraga protiv Nemanje Kolesara, Zorana Janjuševića i još dvojice osumnjičenih da su zloupotrebili službeni položaj u vezi s privatizacijom fabrike cementa "Novi Popovac" kod Paraćina.

0
A- A A+

Takva odluka Višeg suda u Beogradu usledila je pošto je Više javno tužilaštvo 30. juna odlučilo da odustane od krivičnog gonjenja protiv njih, precizirala je portparol Višeg suda Dušica Ristić.

Istraga protiv Kolesara, Janjuševića, Darka Križana i Miroljuba Jakovljevića vođena je pet i po godina i okončana krajem prošle godine, kada je predmet prosleđen tužilaštvu na odluku.

Pošto je razmotrilo prikupljene dokaze, tužilaštvo je našlo da nema dovoljno dokaza da bi protiv osumnjičenih podiglo optužnicu, pa je odustalo od krivičnog gonjenja.

Cementarinih 70 odsto kapitala je kompanija "Holcim" iz Švajcarske preuzela 29. januara 2002. godine za 52.500.000 dolara.

Istraga protiv nekadašnjeg šefa kabineta premijera Srbije Zorana Đinđića (Kolesara), kao i protiv Križana, Jakovljevića i Januševića pokrenuta je u aprilu 2004. godine.

U vreme raspisivanja tendera za prodaju Cementare, predsednik Upravnog odbora bio je Kolesar, a direktor Križan. Jakovljević je bio direktor firme MCS grup, a Janjušević visoki funkcioner Vlade Srbije.

U zahtevu za istragu se navodi da su se Kolesar i Križan 2001, u vreme raspisivanja tendera, dogovorili sa "Holcimom", da njihovo preduzeće "Brajtenburger" bude proglašeno za najpovoljnijeg kupca.

Švajcarska kompanija je, kako se ističe, "u nekoliko navrata" uplatila oko 2.000.000 dolara na račun firme "Majron Sejls limited" sa Sejšelskih ostrva, čiji je vlasnik Janjušević.

S tog računa 355.000 dolara prebačeno je, kako se tvrdi, na privatni račun Kolesara, zatim 250.000 na Križanov i 860.000 na račun Jakovljevića.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti