Miting opozicije 4. februara

Srpska napredna stranka (SNS) održaće 4. februara 2011. godine u Beogradu miting protiv vlasti u Srbiji, najavio je danas zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić.

0
A- A A+

"Mi od vlasti za sebe ne tražimo apsolutno ništa, ali tražimo da se uozbilje zbog građana i da raspišu izbore samo nekoliko meseci ranije kako bi se propadanje Srbije umanjilo bar za to vreme", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da će naprednjaci već danas krenuti u razgovore sa opozicionim strankama koje su zainteresovane da učestvuju na mitingu i izrazio uverenje da će se vlast i javnost veoma iznenaditi brojem prisutnih građana.

Skup će biti održan ispred Doma Narodne skupštine u 18 sati, 4. februara naredne godine, rekao je Vučić.

On je rekao da još nije odlučeno koliko će taj protest trajati ali je naglasio da će skup biti održan na civilizovan i dostojanstven način, jer SNS želi da pobedi vlast snagom argumenata i brojem nezadovoljnih građana koje će okupiti.

Zamenik predsednika SNS je rekao da će ta stranka tražiti policijsko obezbeđenje, dodajući da sada ne zna da li će protesni skup trajati jedan dan ili duže.

Nova Srbija (NS) najavila je da će učestvovati u organizaciji ovog mitinga i saopštila da će na njega pozvati sve svoje članove i simpatizere "kao i sve građane Srbije kojima su cilj promene i bolji život.

Ta stranka je ocenila da će taj miting biti dobra prilika da građani izraze svoje nezadovoljstvo i zatraže vanredne parlamentarne izbore.

Vučić je kritikovao aktuelne poteze vlasti, pre svega predstavljanje programa razvoja Srbije do 2020. godine u kojem se navodi da će zemlja do tada imati 400.000 novih radnih mesta i Bruto društveni proizvod od 8.000 evra.

"Slušali smo ih i 2008. godine šta su obećavali pa je 2011. godine 300.000 manje zaposlenih a plate su nam najmanje u regionu, manje nego u Albaniji", rekao je on.

On je kritikovao tužilaštvo zbog toga što, kako smatra, štiti predstavnike vlasti koji su osumnjičeni za kriminalne radnje i kao primer naveo oslobađanje učesnika afere "Janjušević - Kolesar", zatim afere "Kofer" i činjenicu da još nije otkriven ubica demonstranta Ranka Panića.

Vučić je kazao da je u SNS stigao odgovor Vlade Srbije na pet zahteva koje je ta stranka uputila premijeru, ocenivši da su stavovi u odgovoru premijera Mirka Cvetkovića "lažno učtivi, ignorantski i neozbiljni".

"Nadamo se da odgovore nije pisao predsednik Srbije", rekao je Vučić, kritikujući vlast zbog niza, po njemu, primera kršenja zakona u raznim oblastima.

Vučić je pitao vlast koja firma je dobila posao, vredan 40 miliona evra, za izgradnje novog Poštanskog centra, tvrdeći da tim pitanjem SNS "ne želi ništa da aludira".

(agencije/MONDO)

Povezano

Sve vesti