Đilas: Država plaća advokate Nastićevih

Dragan Đilas rekao je da je država obezbedila sredstva za pravno zastupanje porodice Nastić, kojima je u SAD oduzeto starateljstvo nad dvoje dece, pod optužbom da su na kompjuteru oca Vuka pronađene fotografije golišavih mališana.

0
A- A A+

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) izjavio je za Tanjug da je za Nastiće angažovan novi advokat u Americi i da su obezbeđena sredstva za sve troškove postupka, kako bi se ovaj slučaj okončao i deca što pre i sa što manje trauma vratila roditeljima.

"Predsednik Tadić je takođe spreman da se i lično angažuje i da razgovara sa nadležnima u SAD u interesu te dece i njihovih roditelja", rekao je Đilas, koji je od samog početka u toku sa ovim slučajem, jer ga je generalni konzul Srbije u Čikagu redovno izveštavao o nevoljama koje su zadesile Nastiće, inače Beograđane.

Đilas je rekao da ga je konzul Desko Nikitović odmah obavestio o hapšenju Nastića, još 8. juna ove godine, a potom i o postupku koji je primenjen prema deci.

Lokalna Agencija za zaštitu dece oduzela je bračnom paru Nastić starateljstvo nad osmogodišnjim Damjanom i petogodišnjom Nastasijom.

Prema Đilasovim rečima, država Srbija je posredstvom konzulata u Čikagu stala iza interesa Nastića i njihove dece, a konzul je koristio sve instrumente koje ima na raspolaganju.

Prema rečima gradonačelnika, stav porodice i konzulata bio je da se prvih nekoliko meseci ne ide sa detaljima da se ne bi iritirala Agencija, koja, inače, prema izveštajima konzulata, radi gotovo kao "država u državi".

Rezultat angažovanja srpskih organa bio je da je američko Tužilaštvo odustalo od optužbe, da bi, međutim, pre mesec dana lokalna Agencija ponovo "gurnula" priču u sudsku proceduru.

Đilas ističe da je na decu tokom istrage vršen neviđen pritisak, da su im postavljana pitanja koja takođe mogu biti tumačena kao zlostavljanje.

On je izrazio nadu da će cela ta afera uskoro biti razrešena, a deca vraćena roditeljima.

Predsednik Srbije Boris Tadić je nedavno od Ministarstva spoljnih poslova zatražio da se ovaj slučaj sa konzularnog podigne na njviši diplomatski nivo kako bi se porodici Nastić pomoglo da što pre vrati decu.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.