Sporazum radnika Zastave i ministarstva

Radnici fabrike "Zastava automobili" prekinuli su večeras protest i prihvatili najnoviji predlog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja o rešavanju statusa oko 1.600 zaposlenih.

0
A- A A+

Radnici su napustili prostorije Skupštine grada Kragujevca posle odluke Glavnog odbora Samostalnog sindikata da prihvate ponuđeni socijalni program.

"Pored stimulativnih otpremnina od 300 evra po godini staža radnicima je ponuđena mogućnost prekvalifikacije dok su na tržištu rada uz novčanu mesečnu nadoknadu od 22.000 dinara u 2011. godini, odnosno 19.000 diinara u 2012", rekao je novinarima zamenik predsednika Samostalnog sindikata Zoran Marković.

To praktično znači da će u "Zastavi" ostati samo 70 radnika, dok će njih 910 od 4. januara biti na birou rada i imati mogućnost da se prekvalifikuju, dodao je Marković.

Oko 500 radnika, kojima je ostalo pet ili manje godina do penzionisanja, takođe odlaze na biro rada s tim što će njihova mesečna nadoknada biti umanjena za 7.000 dinara, jer oni neće koristiti mogućnost prekvalifikacije, objasnio je Marković.

Svim radnicima koji će biti na birou rada u naredne dve godine biće uplaćivani doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje.

Zahtev radnika koji su danas oko podneva ušli u prostorije gradske uprave bio je da u naredne dve godine ostanu u "Zastavi".

Sindikalnom lideru Zoranu Mihajloviću je danas pozlilo za vreme štrajka, ali njegovo zdravstveno stanje se stabilizovalo i on će biti zadržan u bolnici radi daljeg posmatranja, izjavio je Tanjugu dežurni kardiolog Interne klinike Kliničkog centra Kragujevac Goran Davidović.

"Mihajlović će u naredna 24 sata biti zadržan na Koronarnoj jedinici Interne klinike", rekao je Davidović i objasnio da je Mihajlović ranije preležao infarkt i ima ugrađen stent, što su dodatni razlozi da bude zadržan u bolnici.

Mihajloviću je pozlilo oko 17 sati, kada je, prema izjavama radnika, dobio bol u grudima i napad gušenja. Prvu pomoć Mihajloviću je na licu mesta ukazala ekipa Hitne pomoći, a potom prevezla u Klinički centar Kragujevac.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti