Dodik sprema tužbu protiv Ešdauna

Republika Srpska tužiće bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna zbog zloupotrebe ovlašćenja.

0
A- A A+

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da će RS uskoro sudu u Velikoj Britaniji podneti tužbu protiv bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna zbog toga što je tokom svog mandata u BiH zloupotrebljavao svoja ovlašćenja i radio protiv RS.

"Krajem januara ili početkom februara sudu u Britaniji podnećemo tužbu protiv Pedija Ešdauna i njegovog arogantnog ponašanja i kršenja međunarodnog sporazuma", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, Vlada RS je u saradnji sa advokatskim timom pripremila svu dokumentaciju i dokaze o "protivpravnom delovanju" Ešdauna u vreme dok je bio visoki predstavnik u BiH.

Dodik je najavio da će u dokaze biti uvršćena i svedočenja ljudi "koji su imali posledice zbog onog što je nepravno radio Ešdaun".

Bivši visoki predstavnik je u julu 2004. godine u jednom danu smenio više od 60 funkcionera Srpske demokratske stranke (SDS), zabranio im političko i javno delovanje zbog sumnji da krše Dejtonski sporazum i čine mrežu podrške haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

(Beta)

Povezano

Sve vesti