Lisovolik: Biće teška godina

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Bogdan Lisovolik izjavio je večeras da će 2011. biti "jedna teška godina, ali ne nužno teža od 2010. godine".

0
A- A A+

On kaže da će puno toga zavisiti od poteza Vlade Srbije, Narodne banke Srbije, preduzetničke aktivnosti i od samih građana u naporima da sebi obezbede bolju budućnost.

"Neće biti jednostavno okruženje za rad, ali (2011. godina) može da bude bolja nego prošla", rekao je Lisovolik za Televiziju B92.

Najveći izazov za vladu u narednoj godini biće da poboljša okruženje za poslovanje, kako bi se podstakao preduzetnički duh, kazao je predstavnik MMF-a i dodao da uslovi za privatni sektor moraju da budu radikalno promenjeni, kao što je to svojevremeno urađeno u Slovačkoj kada je uveden samo jedan šalter za sve administrativne poslove preduzetnika.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće obuzdati dvocifrenu inflaciju, Lisovolik je rekao da "visoka inflacija jeste razlog za brigu, ali nije razlog za paniku".

On je ocenio da će inflacija u prvoj polovini 2011. godine verovatno biti 12, plus-minus dva odsto, "ali postoji potencijal da se spusti čak i na 4,5 odsto do kraja godine", što je cilj NBS za narednu godinu.

Lisovolik je rekao da postoje dva razloga za optimizam, kad su u pitanju planovi da se inflacija snizi u narednoj godini.

Uz podsećanje da je inflaciju u 2010. najviše podstaklo poskupljenje hrane, on je objasnio da će cene hrane padati ukoliko Srbija u 2011. godini bude imala normalnu žetvu žitarica, a to će onda uticati na pad indeksa potrošačkih cena.

Drugi razlog za optimizam je povećanje referentne kamatne stope NBS, koje je uticala na stabilizovanje kursa dinara i smanjenje inflatornog pritiska, objasnio je Lisovolik.

Odgovarajući na pitanje da li će kapital od prodaje dela "Telekoma Srbija" biti dovoljan za oporavak domaće privrede, Lisovolik je rekao da će ta prodaja na neki način pomoći, "ali ne dovoljno pod ovim uslovima".

"Nade Srbije ne treba da leže u privatizaciji društvene svojine, ali leže u nekoj meri", predočio je Lisovolik i dodao da "Telekom" treba prodati najboljem ponuđaču, koji će doprineti da razvoj telekomunikacionog sektora u Srbiji bude mnogo dinamičniji.

Stalni predstavnik MMF-a je ocenio da bi novac od prodaje dela kapitala "Telekoma" najbolje bilo utrošiti u otplate najskupljih stranih kredita, a drugi deo novca uložiti u izgradnju preko potrebne infrastrukture u Srbiji.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti