Josipović: Hrvatska i Srbija vuku BiH ka EU

Predsednik Hrvatske ocenio je da je napredovanje Hrvatske i Srbije prema članstvu u EU posebno blagotvorno kada je reč o BiH i da uvek ima na umu zajedničko trostrano evropsko partnerstvo sa BiH.

0
A- A A+

"Imajući na umu koliko važnu ulogu u stabilnosti i integrisanosti BiH igraju bosanski Srbi i koliko su oni važni i u smislu nacionalnog interesa Srbije, teško je zamisliti zemlju koja bi više od Srbije mogla biti zainteresovana za što skoriju evropeizaciju i članstvo BiH u EU. Stoga, kada se radi o evropskoj budućnosti i Hrvatske i Srbije, uvek imam na umu naše zajedničko trostrano evropsko partnerstvo sa BiH", rekao je Ivo Josipović.

On je u intervjuu za sutrašnji "Blic" izrazio očekivanje da će Hrvatska već iduće godine zatvoriti sva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, što bi joj otvorilo put da do 2013. godine postane punopravna članica Unije.

Josipović je istakao da pomirenje u regionu nema alternative.

"Niti se može živeti u prošlosti, niti se od nje može uspešno živeti. Verujem da smo između Srbije i Hrvatske završili s fazom odnosa koja je zahtevala velike simboličke gestove. Danas ostaju realni izazovi: utvrđivanje sudbine nestalih, konačni povratak i zbrinjavanje izbeglica, te utvrđivanje granice. Kada se radi o izazovima budućnosti, to je izazov intenziviranja ekonomske saradnje", rekao je hrvatski predsednik.

Josipović je podsetio da je premijerka Hrvatske Jadranka Kosor ustupila Srbiji disk s prevodom zajedničkih evropskih pravnih tekovina, vredan oko šest milona evra.

"Ali to je samo tehnička pomoć. Ono što je ključno jeste politička podrška, poruka zemljama EU da su u ovom regionu zemlje solidarne u ambicijama ulaska u EU i da je uspeh jedne od njih uspeh za sve. U Hrvatskoj preovladava mišljenje da je ubrzavanje integrisanja Srbije, kao i ostalih suseda, stvar i hrvatskog nacionalnog interesa. Svakim novim korakom bilo koje zemlje u okruženju prema EU svakoj drugoj se povećava i prostor stabilnosti, sigurnosti i slobodni ekonomski prostor u kojem se poslovni odnosi odvijaju pod istim uslovima", rekao je Josipović.

Odgovarajući na pitanje hoće li podnošenje hrvatskog odgovora Međunarodnom sudu pravde na protivtužbu Srbije uticati na šanse da dve zemlje obostrano povuku tužbe, Josipović je ocenio da je o tome rano govoriti.

"O tome će odlučiti dve vlade. Ali mogu ponoviti ono što sam već rekao: ako bismo danas-sutra u različitim političkim okolnostima od onih koji su vladali kada su tužbe podignute kroz otvoren dijalog uklonili razloge koji su doveli to podizanja tih tužbi, onda bismo to mogli rešiti i dogovorom. Pri tom, baš kao i predsednik Boris Tadić, uvek ističem da zločinci moraju biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni", zaključio je Josipović.

(Srna)

Povezano

Sve vesti