Sahranjen Vladan Batić

Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije i poslanik u Skupštini Srbije Vladan Batić sahranjen je danas na groblju u rodnom Obrenovcu.

0
A- A A+

Sahrani su, pored članova porodice i prijatelja, prisustvovali ministarka pravde Snežana Malović, gradonačelnik Beograda i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Đilas, zamenik specijalnog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, lideri Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i Nove Srbije Velimir Ilić, stranačke kolege među kojima i glumac Branislav Lečić i brojni poslanici.

Nekadašnji šef vladinog Biroa za informisanje Vladimir Beba Popović je na sahrani rekao da je odlaskom Batića Srbija izgubila začetnika demokratskih promena i borca protiv diktatorskog režima Slobodana Miloševića.

Batić je umro u sredu u 62. godini posle duge i teške bolesti.

U Skupštini Beograda prethodno je danas održana komemoracija povodom Batićeve smrti.

Komemoraciji su pored članova porodice - supruge i tri ćerke, prisustvovali premijer Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, gradonačlenik Beograda Dragan Đilas, ministarka pravde Snežana Malović, predstavnici DHSS-a, Demokratske stranke, Liberalno-demokratske stranke, Srpske napredne stranke, bivšeg DOS-a i drugi.

U ime DHSS, od lidera se oprostio potpredsednik Živojin Stepić koji je rekao da se Batić, dajući sebe Srbiji, uvrstio u red onih koji u borbi za demokratiju i stvaranje moderne evropske Srbije nisu prihvatali nikakve prepreke.

DHSS će, prema njegovim rečima, nastaviti putem koji je Batić utemeljio i na tom putu, poput svog lidera, neće znati za prepreke.

U ime Demokratske stranke poslednji pozdrav Batiću uputio je Petrović koji je preneo žaljenje predsednika Srbije i lidera DS Borisa Tadića što, zbog zdravstvenih problema, nije u mogućnosti da prisustvuje komemoraciji.

Petrović je rekao da je Srbija izgubila dobrog čoveka, a DS velikog prijatelja i saborca u borbi za demokratsku i evropsku Srbiju, u kojoj će vladati pravo i pravda.

"Bio je veliki borac za demokratiju i ostaće upamćen kao jedan od političara koji je doneo petooktobarske promene", rekao je Petrović."Zahvalni smo što nam je omogućeno da budemo prijatelji i saradnici", rekao je Đilas.

Batić je rođen 27. jula 1949. u Obrenovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, 1972. godine je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, a politički angažman započeo je u DS 1990, da bi je dve godijne kasnije napustio i učestvovao u osnivanju D S S-a, čiji je bio potpredsednik i poslanik u dva mandata (1993. i od 1994. do 1997.).

Zbog raskola u partiji, napustio je DSS i 6. maja 1997. sa grupom istomišljenika osnovao DHSS.

Batić je bio koordinator opozicionog Saveza za promene, formiranog 1999. godine, koji je organizovao mitinge po Srbiji protiv režima Slobodana Miloševića i učestvovao u formiranju Demokratske opozicije Srbije (DOS) 10. januara 2000.

Bio je savezni poslanik, šef poslaničke grupe DOS-a, a u vladi Zorana Đinđića ministar pravde, a na toj funkciji se borio i da pred Haški tribunal izvede i odgovorne za zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti