Počinje Dakar reli

U subotu u Buenos Ajresu počinje 33. Reli Dakar, koji će treći put zaredom biti održan u Argentini i Čileu.

3
A- A A+

Najteži reli na svetu ima 14 etapa, a dug je više od 9.500 kilometara. Takmičari će preći preko Anda i kroz pustinju Atakamu, a nekoliko etapa biće voženo po pesku.

Na ovom, 33. reliju učestvovaće 430 vozila u četiri kategorije - automobili, kamioni, motocikli i kvadovi. To je za 20 odsto više nego prošle godine. U konkurenciji automobila prijavljeno je 146 posada, predviđeno je da startuje 183 motociklista i 68 kamiona.

Na najpoznatijem svetskom reliju i ove godine će učestvovati Gabor Sagmajster iz Subotice, koji će voziti motocikl KTM.

"Spreman sam. Žestoko sam radio i bolje sam se pripremio nego prošle godine. Najvažnije je da stignem na cilj, ali to ne znači da neću dati sve od sebe da ostvarim što bolji plasman", rekao je Sagmajster.

Reli Dakar je 2008. godine iz bezbednosnih razloga premešten iz Afrike u Južnu Ameriku, a poslednje dve godine u konkurenciji automobila trijumfovalo je Folksvagen. Lane je slavio Španac Karlos Sains, bivši dvostruki prvak sveta u reliju.

Sains je izjavio da jedva čeka start novog relija i da želi da odbrani titulu.

"Znam da će konkurencija biti jeziva, ali to je normalno i očekivano. Što se mene tiče, radiću kao i uvek - razmišljaću o sebi, svojoj vožnji. Voziću na svoj način, kao i uvek", rekao je Španac.

U konkurenciji motociklista ove sezone ne mogu da se voze motori jači od 450 kubika. Titulu brani Francuz Siril Despre, a najveći konkurent trebalo bi da mu bude Španac Mark Koma, koji je pobeđivao 2006. i 2009. godine.

Trka će se završiti 16. januara do kada će vozači u Argentini i Čileu preći stazu dugu 9.500 kilometara.

Subotnji start je više svečani, pa će takmičari preći 370 kilometara do Viktorije gde će se pripremiti za nedeljno celodnevno takmičenje.

Prošle sezone na Dakar reliju, koji se i treći put uzastopce vozi u Južnoj Americi, vozilo je 363 takmičara.

Najveći porast zabeležen je upravo u konkurenciji motora - prošle sezone njih je vozio 151 vozač, ove će biti 183 učesnika.

Povezano

Sve vesti