Amfilohije proklinje!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prokleo je onoga ko sruši metalnu pravoslavnu crkvu na Rumiji koju je postavio helikopter Vojske Srbije i Crne Gore 2005. godine.

0
A- A A+

Povodom ideje novog ministra za održivi razvoj Predraga Sekulića da na Rumiji, kraj Bara, umesto pravoslavne crkve treba izgraditi novi višekonfesionalni objekat, Amfilohije je rekao da je to crkveno pitanje kojim bi trebalo da se bave on, barski nadbiskup i muftija.

Sekulić je juče u Baru rekao da bi umesto pravoslavne crkve Svete Trojice na Rumiji trebalo izgraditi višekonfesionalni objekat, a nakon negodovanja predstavnika tri konfesije, ministar je kazao da će tražiti nova rešenja.

"Ko sruši taj hram, Bog ga srušio, i njega i njegovo potomstvo i časni krst mu sudio", poručio je Amfilohije sinoć prilikom paljenja i osveštavanja badnjaka ispred Crkve Svetog Jovana Vladimira u Baru, prenela je TV "Vijesti".

Mediji su preneli da je samozvani mitropolit Mihailo kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) pozdravio podizanje novog objekta na Rumiji, istakavši da je to "prava stvar u pravo vreme".

Gradnju novog objekta na Rumiji pozdravio je i nadbiskup barski Zef Gaši, ukoliko bi to bio objekat od opšteg interesa i u cilju zbližavanja ljudi.

"Spreman sam da idem u traganje za novom idejom koja bi bila na tragu suživota tri konfesije. Ono što je istorijsko trajanje je suživot svih, a ne sebično prisvajanje od bilo koga. Spremni smo da prihvatimo realnost", kazao je Sekulić.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske juče je saopšteno da takav projekat ne poznaje civilizacija, a iz Islamske zajednice da nisu zainteresovani.

Metalna Crkva Svete Trojice na Rumiji "trin je u oku" delu crnogorske vlasti i vernika, sledbenika kanonski nepriznate CPC, još od vremena njenog postavljanja, a jula 2005. godine za njen spas tadašnje crnogorsko rukovodstvo je molio patrijarh srpski Pavle.

Crkva je postavljena na mestu na kome je postojao pravoslavni hram koji su srušili Turci 1571, a od davnina postoji predanje da će, kada se na vrhu planine nakupi dovoljno kamena, crkva s neba doleteti na svoj prastari temelj.

Dogodilo se da je 2005. godine, uoči Trojičinog dana, malena crkva od metala, sagrađena u barskom naselju Bjeliši, uz pomoći helikoptera tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, ispunjeno drevno proročanstvo.

Na vrhu Rumije, visokom 1.594 metra, postavljena je crkvica visine šest metara. Crkvu su osveštali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sasluženje vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija i brojnog sveštenstva. Osvećenju su prisustvovali predstavnici 22 crnogorska plemena, koji su izneli po kamen i ugradili ga u kamenu obzidu hrama.

Crkva je po mnogo čemu jedinstvena. Napravljena je od metala i obzidana kamenom. Po svom arhitektonskom rešenju podseća na Crkvu Svetog Nikole u Starom Baru.

Zbog vremenskih uslova koji vladaju na toj nadmorskoj visini i, na razmeđu svetova, mora s jedne i jezera s druge strane, crkva nema prozora, a zvona, inače, poklon Rusije, su fiksirana.

Crkva je do sada više puta skrnavljena.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti