Bonton za skijaše

Na ski stazama u Srbiji svakodnevno se nalazi oko 30 redara i pripadnika Gorske službe spasavanja koji brinu o bezbednosti skijaša, ali moraju i sami da povedu računa o ponašanju, kaže predstavnica JP "Skijališta Srbije" Ana Jovanović.

0
A- A A+

"U slučaju da dođe do povrede na stazi, pripadnici GSS-a ukazuju pomoć na licu mesta i prevoze povređenog do nadležnog zdravstvenog centra.

Svi skijaši sa važećom ski kartom imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, a ukoliko zbog ozbiljnosti povreda ne mogu da nastave sa skijanjem, novac od ski karte za preostale neiskorišćene dane, uz priloženi izveštaj lekara i Gorske službe, biće im refundiran", kaže Ana Jovanović.

Prema njenim rečima, tokom prethodne sezone značajno je smanjen broj povreda i zabeleženo je samo jedno gubljenje na skijalištu, čemu je doprinelo i poboljšanje signalizacije i obeležavanje ski staza.

Svi korisnici skijališta su dužni da se pridržavaju propisanih pravila o ponašanju na skijalištu, koja skijaši dobijaju na svim polaznim stanicama žičara kao i u ski informaciji, uz ski kartu.

Jovanović je istakla da deca do 12 godina starosti obavezno moraju da nose kacige, a to je preporuka i odraslima; redari će svakog, ko se ne pridržava pravila upozoriti, a ako se i nakon upozorenja nastavi sa ugrožavanjem bezbednosti uslediće oduzimanje ski karte.

Skijašima se preporučuje da izaberu stazu u skladu sa svojim mogućnostima, a važno je da se upoznaju i sa signalizacijom i oznakama na skijalištu. Na početku svake žičare postavljene su info table sa prikazanom signalizacijom i značenjem, a svaki skijaš može da se informiše i o tome koje staze i žičare su u funkciji.

Granica skijališta obeležena je narandžastim štapovima i omogućava da se u slučaju gubljenja skijaš orijentiše i zatraži pomoć GSS-a ili policije. Oznake na stazama su postavljene na razdaljini od 30 metara, ako je vidljivost manja i sledeća oznaka nije vidljiva, staza se zatvara, jer nije bezbedna.

Jovanovićeva je ukazala da skijaš koji se izgubi i ne može da se orjentiše i vidi signalizaciju, treba da pozove GSS telefonom na broj 063 466 466 i da podatke, a na osnovu poslednjeg očitavanja ski karte može da se sazna na kojoj žičari je bio poslednji prolaz.

Važan deo bezbednosti je i zabrana korišćena motornih sanki na skijalištu, osim u slučaju kada se koriste u službene svrhe. Kazne za građane koji voze motorne sanke gde to nije dozvoljeno su od pet do 25.000 dinara, a predviđena je i mogućnost privremenog oduzimanja sanki, ukazala je Jovanović.

(Tanjug)
Sve vesti