Prodavali bebe za 25.000 evra

Prapadnici bugarske i grčke policije u akciji, koju sprovode na području obe zemlje, do sada su uhapsili 14 osoba koje sumnjiče da su prodavale bugarske bebe Grcima bez dece po ceni od 18.000 do 25.000 evra.

0
A- A A+

Okružni tužilac Varne Vladimir Čavdarov izjavio je novinarima u Varni, gde je u toku akcija, da je do sada uhapšeno 14 osoba - pet na području Bugarske i devet u Grčkoj.

"Od ukupnog broja uhapšenih u Grčkoj, šest su bugarski državljani, a pošto je za njima raspisana Interpolova poternica, tražićemo da budu isporučeni Bugarkoj", dodao je on.

Čavdarov je rekao da su među uhapšenim bugarskim državljanima i Romi koji su blizu 10 godina odlazili u Grčku i uglavnom u Atini, Lamiji i Seresu prodavali bebe grčkim porodicama bez dece.

"Među uhapšenim bugarskim građanima u Grčkoj su i jedan lekar i jedna žena advokat", dodao je on.

Okružno tužilaštvo u Varni saopštilo je da je postupak za trafiking beba pokrenulo početkom maja prošle godine. Do sada su sakupljeni dokazi o kriminalnoj grupi, koja se je bavila trafikingom ljudi radi pronalaženja i prebacivanja preko granice trudnica u cilju prodaje dece.

Do sada je utvrđeno 14 slučajeva, u kojima su trudne žene, uglavnom romskog porekla, bile "ugovorene" da prodaju svoje bebe.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti