Ko je "izmislio" Pavlovićevu mast

Godine 1946. dr Živorad Pavlović obelodanio svoje životno delo i ponos naše farmakologije i medicine - Pavlovićevu mast. Do 1970. ovaj preparat delio se besplatno.

14
A- A A+

Pavlovićeva mast, po mnogima nezameljniva za negu i zaštitu kože dece, izum je našeg poznatog dečjeg lekara Živorada Pavlovića (1905 - 1979).

Dr Pavlović rođen je u Ljigu, medicinu je studirao u Beogradu, lekar je postao 1931, a pedijatriju je specijalizirao četiri godine kasnije.

Kao dečji lekar radio je u Beogradu, a pred Drugi svetski rat bio je upravnik Doma za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici u Beogradu. Ratnih godina nije izbivao iz zbegova podno Avale, gde je bilo mnogo dece. U teškim, nezdravim i nehigijenskim prilikama, deca su bila u ranama, često i sa teškim upalama kože. To je dr Pavloviću bio podsticaj da počne da traži preparat kojim će uspešno moći da leči, štiti i neguje dečju kožu, piše "Zabavnik".

Godine 1946. obelodanio je danas poznatu Pavlovićevu mast, svoje životno delo i ponos naše farmakologije i medicine, a nedugo zatim i puder za kožu. Po receptima dr Pavlovića pravio se i sirup protiv kašlja.

Sastojci za ovu čudotvornu mast ispitivani su skoro dve godine, da bi 1947. počela da se priprema na veliko, bez izmena u receptu doktora Živorada Pavlovića, u jednoj apoteci na beogradskoj Zvezdari. Zbog očigledne delotvornosti ubrzo su i druge apoteke u Beogradu prihvatile recepturu domaćeg pedijatra za spravljanje lekovite masti koja se do 1970. godine delila besplatno.

Inače, Pavlovićeva mast sadrži blagi rastvor borne kiseline, cink i talk, lanolin, vazelin i parafin, sastojke koji štite dečju kožu od mikroba, upala i zaraza i veoma blagotvorno deluje na smirivanje oštećene kože.

Dr Pavlović za života nije zaštitio svoju mast. Učinili su to, mnogo godina kasnije, njegovi naslednici i sledbenici. Patentom je zaštićena u više od 120 zemalja sveta. U znak poštovanja i zahvalnosti mnogih roditelja jedna ulica u Ljigu od 1992. godine nosi ime dr Živorada Pavlovića.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti