• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikati se preračunavaju posle odlaska MMF

Sindikati "u ovom momentu" nisu još sračunali da li su dogovorom Vlade i MMF-a iznevereni njihovi zahtevi i da li će u štrajkove.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je danas da sindikatima treba nekoliko dana da izračunaju da li je vlada izneverila njihove zahteve dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"MMF kaže da ne želi da se meša u pitanje plata i da je to stvar nas i vlade, a kad dođemo kod vlade, oni kažu da će prihvatiti sve što se dogovorimo s MMF-om. Nama nije pregovarač MMF već vlada, i u ovom momentu ne mogu da kažem da li su iznevereni naši zahtevi, treba nam par dana da to izračunamo", kazao je Orbović na RTV B92.

Misija MMF-a i srpska vlada postigli su juče dogovor o završetku sedme, poslednje revizije stend-baj aranžmana, koji će omogućiti Srbiji da povuče oko 365 miliona evra koji su namenjeni podršci deviznim rezervama zemlje.

Predsednik sindikata je izrazio nezadovoljstvo što sindikati nisu konsultovani kad je usvajan budžet i istakao da su oni to tražili i ove i prethodnih godina.

Prema njegovim rečima, vlada je odustala od Socijalnog pakta sa sindikatima koji je bio predlagan ranije, a kako je kazao, sindikati su još spremni na tu vrstu sporazuma sa vladom.

"Utisak je da se i poslodavci i sindikat i vlada nalaze u pat poziciji, ne zna se koji potez treba da se napravi. Ne dobijamo ponudu za sporazum, a ako dođe do protesta sindikata, moraće da se ide do kraja do novih izbora i nove vlasti", naveo je Orbović.

On je dodao da niko ne nudi rešenje za lošu situaciju - ni u vladajućoj strukturi ni u opoziciji.

Orbović je istakao i da povećanje plata nije jedini zahtev sindikata, već da je to utisak stečen posle "nerealnih zahteva" nekih sindikata prosvetara.

Povećanje budžetskog deficita vodi u nestabilnost zemlje

Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec izjavio je danas da bi prekoračenje dogovorenog budžetskog deficita od 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, usled zahteva sindikata za povećanjem zarada, poremetilo ne samo dogovore Srbije sa MMF, već bi dovelo do nove nestabilnosti u zemlji.

"S druge strane, Srbija bi se pokazala kao zemlja koja nije dovoljno kredibilna za strane investitore", upozorio je Bajec u izjavi Tanjugu, u komentaru na zavšetak razgovora predstavnika vlade i MMF-a.

MMF je upozorio da se u javnom sektoru ne mogu povećavati zarade onako kako to zahtevaju sindikati, jer bi to ugrozilo fiskalnu ravnotežu i stabilnost cena u Srbiji.



Zbog toga je veoma bitno da sedma, završna, revizija tekućeg stend baj aranžmana bude uspešno završena, odnosno, da se dobije pozitivna ocena koja se očekuje krajem marta na sednici Borda direktora MMF-a u Vašingtonu.

Bajec je ocenio da je saradnja s MMF bila uspešna i obostrana, jer su i sugestije koje je davala srpska strana bile prihvaćene, tako da je do sada svih šest revizija bilo uspešno.

Ugledni ekonomski ekspert podsetio je da je Srbija donela Zakon o budžetu za 2011. godinu u kojoj je tačno predviđeno, šta i koliko se može povećavati, kada je reč o platama zaposlenima u javnom sektoru i kada je reč o penzijama.

S druge strane, to znači da Srbija mora da ispuni neke ciljeve koji su određeni pravilima u novom Zakonu o budžetskom sistemu, a to konkretno znači da u javnim rashodima ne može da se potroši više od 4,1 posto BDP-a ili oko 1,3 milijardi EVRA više nego što su prihodi državne kase u ovoj godini i to je deo koji država mora da obezbedi iz različitih izvora, naveo je ekonomski savetnik premijera.

Bajec se saglasio da je u protekle dve godine MMF izlazio i sa teškim zahtevima za Srbiju, kao što je bilo pitanje zamrzavanja plata i penzija, ali je to bio zahtev koji je naša zemlja morala da sprovede, da bi sačuvala svoju unutrašnju makroekonomsku stabilnost.

Zbog toga su velike žrtve podneli mnogi građani Srbije, pre svega penzioneri i zaposleni u javnom sektoru, ali i zaposleni u privatnom sektoru, gde je izgubljeno mnogo radnih mesta i gde su plate bile male i neredovno isplaćivane, kazao je Bajec.

Ocenjujući da se u ovoj godini očekuje privredni oporavak, koji treba da bude siguran, Bajec je ukazao da treba da sklopimo novi aranžman s MMF, kako se ne bi prekoračio dogovoreni iznos javne potrošnje i kako bi taj oporavak bio izvesniji.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image