Izglasana rekonstrukcija Vlade Srbije

Poslanici Skupštine Srbije podržali su večeras sa 129 glasova rekonstrukciju Vlade Srbije, koja će imati 17 minsitarstava i 21 člana.

0
A- A A+

"Za" je glasalo 129 poslanika vladajuće koalicije, dok je protiv bilo 19 poslanika Demokratske stranke Srbije, a poslanici Nove Srbije, Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke i Liberalno demokratske partije nisu glasali pošto su izašli iz sale pre glasanja.

ostaje Ivica Dačić, koji će i dalje voditi i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vlada ima tri potpredsednika: Božidara Đelića, Jovana Krkobabića i Vericu Kalanović. U rekonstuisanoj vladi na čelu Ministarstva spoljnih poslova ostaje Vuk Jeremić, odbrane Dragan Šutanovac, pravde Snežana Malović, za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, rada i socijalne politike Rasim Ljajić, a ministar bez portfelja i dalje je Sulejman Ugljanin.

Uz dosadašnje, nove resore dobili su Milutin Mrkonjić koji sada vodi Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, Oliver Dulić - Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Srđan Srećković - Ministarstvo vere i dijaspore, Milan Marković - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Žarko Obradović - Ministarstvo prosvete i nauke.

Novi ljudi u vladi su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, ministar zdravlja Zoran Stanković i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Novi ministri koji su dobili nove resore, kao i Veriča Kalanović kao potpredsednik vlade, položili su zakletvu koja glasi :"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću se obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Premijer je istakao da će prioriteti rada rekonstruisane vlade biti puna posvećenost što bržem ulasku Srbije u EU, očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, razvoj privrede i poboljšanje životnog standarda građana, razvoj socijalno odgovorne države i solidarnog društva, beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije i puna saradnja s Haškim tribunalom.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti