Nije problem samo sa dlakom u supi ili karminom od prethodne gošće na šoljici za kafu koja je servirana tebi. Ima još propusta i tajni, čak i u tvom omiljenom restoranu.
Evo šta je on, i još nekoliko drugih, ipak rekao.
U obroke za decu stavljaju malo šećera kako bi im bilo ukusnije. "Ozbiljno. Nekada stavimo i mnogo šećera, naročito u pice."
Jelo dana je 'najopasnije': "Tu nudimo jela od namirnica koje se najređe naručuju, kao i ona kojima je rok trajanja na izmaku. To naročito važi za supe i čorbe od ribe - unutra je uvek ona koje želimo da se rešimo."
"Otkada radim u restoranu više nikada i nigde ne naručujem limun za čaj - svi ga pipkaju prstima, a gotovo niko ga ne pere."
Ako hoćeš da iznerviraš konobara, naruči čaj - to najviše mrze da pripremaju. Treba otvoriti kesicu, a da se ne pocepa, zatim treba ugrejati vodu, na tanjirić staviti kašičicu, med, limun, nekoliko različitih vrsta šećera, često keks, a sve to malo košta i napojnica je nikakva.
Obrano mleko najčešće to nije, već je kombinacija punomasnog mleka i malo vode, a 'domaći preliv za salatu' je uglavnom onaj koji se kupuje u supermarketima, s tim što mu se pre posluživanja gostu, koji voli 'zdravu i prirodnu' harnu, dodaju sveži začini ili malo pavlake.
Ni kajgana često nije pripremljena od svežih jaja već od onih u prahu.
Konobari kažu da ribu ne bi trebalo jesti nedeljom i ponedeljkom jer je restorani uglavnom naručuju utorkom i petkom. "Oni gosti koji znaju za to pitaju nas kojim danima u naš restoran stiže sveža riba."
Najljubazniji su oni gosti koji su u restoran došli sa ljubavnicom: "Najverovatnije zato što znaju da znamo."
Takođe, ljubazni su i muškarci na prvom sastanku - naručuju bocu skupog vina i ostavljaju dobar bakšiš, kako bi fascinirali devojku koju su doveli u restoranu.
Međutim, oni iskusniji nikako svoje najmilije ne izvode u restorane kada su praznici poput Dana zaljubljenih, Dana žena. "Tada ima previše gostiju i u kuhinji je prava ludnica i greške su česte". Osim toga, mnogi restorani tada nude neki ekstra meni u kojem je sve skuplje nego inače i tako vas 'navuku' da potrošite više.
"Ako ste na ručak doveli dete, molimo vas naručite umesto njega“, kaže jedan konobar. On objašnjava da su naročito nepodnošljive situacije sa stidljivom decom i roditeljima koji su baš u restoranu rešili da to isprave i teraju dete da samo naruči.
"Oda ono zuri satima u jelovnik, ili još gore u pod, a za stolom pored nestrpljivi gosti postaju besni.“
I na kraju ono što konobari nikako ne vole i ne praštaju - mala napojnica. Imaj to na umu ako želiš ponovo da dođeš u taj restoran.
Ili možda, nakon svega, više uopšte nećeš jesti u restoranima?
(MONDO)