U većini kafića i restorana, nakon 20 časova ne očekuj da ćeš dobiti običnu kafu, čak iako najljubaznije zamoliš. "Uz osmeh poslužimo običnu kafu gostu koji je naručio onu bez kofeina, jer niko ne može da ’provali’ razliku, a mi ne volimo da u to doba dana čistimo dva različita aparata za kafu“, kaže konobar koji je pristao da učestvuje u jednom istraživanju na temu - Tajne koje vam konobar nikada neće otkriti.
Evo šta je on, i još nekoliko drugih, ipak rekao.
U obroke za decu stavljaju malo šećera kako bi im bilo ukusnije. "Ozbiljno. Nekada stavimo i mnogo šećera, naročito u pice."
Jelo dana je 'najopasnije': "Tu nudimo jela od namirnica koje se najređe naručuju, kao i ona kojima je rok trajanja na izmaku. To naročito važi za supe i čorbe od ribe - unutra je uvek ona koje želimo da se rešimo."
"Otkada radim u restoranu više nikada i nigde ne naručujem limun za čaj - svi ga pipkaju prstima, a gotovo niko ga ne pere."
Ako hoćeš da iznerviraš konobara, naruči čaj - to najviše mrze da pripremaju. Treba otvoriti kesicu, a da se ne pocepa, zatim treba ugrejati vodu, na tanjirić staviti kašičicu, med, limun, nekoliko različitih vrsta šećera, često keks, a sve to malo košta i napojnica je nikakva.
Obrano mleko najčešće to nije, već je kombinacija punomasnog mleka i malo vode, a 'domaći preliv za salatu' je uglavnom onaj koji se kupuje u supermarketima, s tim što mu se pre posluživanja gostu, koji voli 'zdravu i prirodnu' harnu, dodaju sveži začini ili malo pavlake.
Ni kajgana često nije pripremljena od svežih jaja već od onih u prahu.
Konobari kažu da ribu ne bi trebalo jesti nedeljom i ponedeljkom jer je restorani uglavnom naručuju utorkom i petkom. "Oni gosti koji znaju za to pitaju nas kojim danima u naš restoran stiže sveža riba."
Najljubazniji su oni gosti koji su u restoran došli sa ljubavnicom: "Najverovatnije zato što znaju da znamo."
Takođe, ljubazni su i muškarci na prvom sastanku - naručuju bocu skupog vina i ostavljaju dobar bakšiš, kako bi fascinirali devojku koju su doveli u restoranu.
Međutim, oni iskusniji nikako svoje najmilije ne izvode u restorane kada su praznici poput Dana zaljubljenih, Dana žena. "Tada ima previše gostiju i u kuhinji je prava ludnica i greške su česte". Osim toga, mnogi restorani tada nude neki ekstra meni u kojem je sve skuplje nego inače i tako vas 'navuku' da potrošite više.
"Ako ste na ručak doveli dete, molimo vas naručite umesto njega“, kaže jedan konobar. On objašnjava da su naročito nepodnošljive situacije sa stidljivom decom i roditeljima koji su baš u restoranu rešili da to isprave i teraju dete da samo naruči.
"Oda ono zuri satima u jelovnik, ili još gore u pod, a za stolom pored nestrpljivi gosti postaju besni.“
I na kraju ono što konobari nikako ne vole i ne praštaju - mala napojnica. Imaj to na umu ako želiš ponovo da dođeš u taj restoran.
Ili možda, nakon svega, više uopšte nećeš jesti u restoranima?
(MONDO)
Evo šta je on, i još nekoliko drugih, ipak rekao.
U obroke za decu stavljaju malo šećera kako bi im bilo ukusnije. "Ozbiljno. Nekada stavimo i mnogo šećera, naročito u pice."
Jelo dana je 'najopasnije': "Tu nudimo jela od namirnica koje se najređe naručuju, kao i ona kojima je rok trajanja na izmaku. To naročito važi za supe i čorbe od ribe - unutra je uvek ona koje želimo da se rešimo."
"Otkada radim u restoranu više nikada i nigde ne naručujem limun za čaj - svi ga pipkaju prstima, a gotovo niko ga ne pere."
Ako hoćeš da iznerviraš konobara, naruči čaj - to najviše mrze da pripremaju. Treba otvoriti kesicu, a da se ne pocepa, zatim treba ugrejati vodu, na tanjirić staviti kašičicu, med, limun, nekoliko različitih vrsta šećera, često keks, a sve to malo košta i napojnica je nikakva.
Obrano mleko najčešće to nije, već je kombinacija punomasnog mleka i malo vode, a 'domaći preliv za salatu' je uglavnom onaj koji se kupuje u supermarketima, s tim što mu se pre posluživanja gostu, koji voli 'zdravu i prirodnu' harnu, dodaju sveži začini ili malo pavlake.
Ni kajgana često nije pripremljena od svežih jaja već od onih u prahu.
Konobari kažu da ribu ne bi trebalo jesti nedeljom i ponedeljkom jer je restorani uglavnom naručuju utorkom i petkom. "Oni gosti koji znaju za to pitaju nas kojim danima u naš restoran stiže sveža riba."
Najljubazniji su oni gosti koji su u restoran došli sa ljubavnicom: "Najverovatnije zato što znaju da znamo."
Takođe, ljubazni su i muškarci na prvom sastanku - naručuju bocu skupog vina i ostavljaju dobar bakšiš, kako bi fascinirali devojku koju su doveli u restoranu.
Međutim, oni iskusniji nikako svoje najmilije ne izvode u restorane kada su praznici poput Dana zaljubljenih, Dana žena. "Tada ima previše gostiju i u kuhinji je prava ludnica i greške su česte". Osim toga, mnogi restorani tada nude neki ekstra meni u kojem je sve skuplje nego inače i tako vas 'navuku' da potrošite više.
"Ako ste na ručak doveli dete, molimo vas naručite umesto njega“, kaže jedan konobar. On objašnjava da su naročito nepodnošljive situacije sa stidljivom decom i roditeljima koji su baš u restoranu rešili da to isprave i teraju dete da samo naruči.
"Oda ono zuri satima u jelovnik, ili još gore u pod, a za stolom pored nestrpljivi gosti postaju besni.“
I na kraju ono što konobari nikako ne vole i ne praštaju - mala napojnica. Imaj to na umu ako želiš ponovo da dođeš u taj restoran.
Ili možda, nakon svega, više uopšte nećeš jesti u restoranima?
(MONDO)
"Neka me streljaju, okrenuću se ka zidu, ni 'a' neću reći": Blažić opet šokirao na suđenju - Znam šta me čeka u zatvoru
Tuča u Skupštini Srbije! Guranje, čupanje, prskanje, a Ana Brnabić pozvala obezbeđenje (Foto, video)
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji
Sloboda Mićalović napadnuta na parkingu: Evo kako je poznata glumica završila u Urgentnom centru