Veza Mišković-Kertes osvanula na Vikiliksu

Delta Holding nastao je na korupciji i "na leđima" srpskog naroda koji je patio za vreme sankcija i hiperinflacije, navodi se u američkim dokumentima.

0
A- A A+

U dokumentima, za koje Vikiliks tvrdi da je Ambasada SAD uputila iz Beograda u Vašington 2007. godine, stoji da "postoje solidni dokazi" da je Mišković učestvovao u "nečuvenoj političkoj korupciji".

"On je dominirao u bankarstvu, sektoru osiguranja i prodaji potrošačkih roba, nakon što je stekao ogromno bogatstvo, kao učesnik u korupciji za vreme Miloševićeve vlasti tokom devedesetih godina", prenosi Vikiliks poruke američkog ambasadora.

Prema tom dokumentu, bivši direktor Carine Mihalj Kertes je omogućio Miškoviću specijalan tretman za kompaniju Delta, koja je imala grejs period od 45 dana za plaćanje troškova carine, što je imalo velikog značaja u vreme hiperinflacije.

Takođe, Delti je omogućeno da svoju robu isprazne direktno u Beogradu, a ne na graničnom prelazu, i da je skladište u carinskim depoima i kasnije prodaju kad im odgovara.

Prema neimenovanim službeniku Carine, koji je citiran u dokumentu američke ambasade, neki put se dešavalo da Delta uopšte ni ne plati carinu.

Vikiliks navodi i da ambasada SAD poseduje kopiju pisma iz 1996. godine, u kome se navodi da Kertes omogućava poseban tretman za kompaniju Delta.

"Smatramo da prema Miškoviću, u najmanju ruku, treba da se ponašamo slično i da ne treba da mu se omogući da uđe u SAD posle njegove pljačke Srbije", ocenio je ambasador SAD, a prenosi Vikiliks.

Niko od zvaničnika iz Uprave carina Srbije nije želeo danas da komentariše navode Vikiliksa, ističe agencija Rojters koja ih je kontaktirala.

U kompaniji Delta im je rečeno da Mišković nikada ne daje intervjue medijima, a šefica odeljenja za medije te kompanije Jelena Krstović samo je rekla da je Delta "uvek radila u skladu sa zakonima Srbije".

Međunarodni lanac maloprodajnih objekata iz Belgije, kompanija Delez grupa nedavno je kupila sto odsto Delta Maksi grupe, a u odgovoru Rojtersu, istakli su da će nastaviti da rade transparentno i u skladu sa svim zakonskim obavezama.

U Delezu nisu želeli da kažu da li su bili upoznati sa optužbama protiv Delte i Miškovića i da li je to uticalo ili će uticati na kupovinu Delte.

(Tanjug)
Tagovi:
Sve vesti