Zašto je važan 27. mart

Pre 70 godina na današnji dan vojnim udarom svrgnuti su regent princ Pavle Karađorđević i vlada zbog pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu. To je značilo ulazak Jugoslavije u Drugi svetski rat.

0
A- A A+

Smatramo da je 27. mart 1941. veliki dan za istoriju Srbije, a svi pokušaji revizije istorije su i danas ideološkog karaktera - antikomunizam ne sme da dovede do brisanja antifašizma iz istorije Srbije, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je danas, sa ministrima spoljnih poslova i socijalne politike, Vukom Jeremićem i Rasimom Ljajićem, prisustvovao otvaranju izložbe "Antifašizam - istorijski izbor" u Arhivu Srbije.

Videli ste, podsetio je Dačić, da je Slovenija na kovanicu od dva evra stavila lik partizana Stana Rozmana sa petokrakom, da bi istakla antifašistički duh a mi se, gde je od fašizma nastradalo više od milion ljudi, kako je rekao, toga stidimo."Narod koji zaboravlja svoju istoriju biće osuđen da je ponovo proživi: nemojte onda da očekujete od policije da na ulici rešava profašističke pokrete, već treba svi mi da se zamislimo kakvu političku klimu stvaramo u Srbiji", napomenuo je Dačić.

On je naglasio da "nema nikakvog opravdanja niti rehabilitacije" za one koji su 25. marta 1941. godine potpisali sporazum o pristupanju Srbije Trojnom paktu tadašnjih fašističkih zemalja Nemačke, Italije i Japana."Mogla je Srbija i drukčije da se ponaša, ali ima više primera u našoj istoriji da je Srbija odbila da bude na strani zla", zaključio je Ivica Dačić.

Posetioci izložbe "Antifašizam - istorijski izbor" moći će da vide digitalnu verziju Protokola o pristupanju Kraljevine Jugoislavije Trojnom paktu, kao i originale diplomatskih nota koje su razmenili tadašnji ministri inostranih poslova nacističke Nemačke i fašističke Iralije, Joakim fon Ribentrop i grof Galeaco Ćani sa premijerom Kraljevine Jugoslavije Dragišom Cvetkovićem.

Šta se zbilo tog marta

Nakon pristupanja 25. marta 1941. Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu tzv. sila osovine - Nemačkoj, Italiji i Japanu, u Beogradu su 27. marta vojnim udarom svrgnuti regent princ Pavle Karađorđević i vlada.

Na presto je doveden maloletni kralj Petar II Karađorđević, a umesto vlade Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka, obrazovana je nova vlada s generalom Dušanom Simovićem na čelu.

U Beogradu i još nekim gradovima, posebno u Srbiji, održane su masovne demonstracije protiv pristupanja Jugoslavije naci-fašističkoj koaliciji.Promena vlasti u Beogradu praktično je značila ulazak Jugoslavije u Drugi svetski rat. Hitlerova nacistička Nemačka je već 6. aprila bombardovala Beograd, čime je počela napad na Jugoslaviju, u kome su učestvovale i snage Italije, Mađarske i Bugarske.(agencije/MONDO)

Povezano

Sve vesti