Sveta Gora bi da ostane “off shore”

Atos je "zabrinut i razočaran ponašanjem Grčke", koja ima nameru da uvede porez na nekretnine manastirima na Svetoj gori, što nije bio slučaj od nastanka grčke države.

0
A- A A+

U saopštenju nakon sastanka predstavnika svih dvadeset svetogorskih manastira, u administrativnom sedištu u Kareji, kaže se da su dovedene u pitanje poreske i carinske olakšice koje Sveta Gora ima od nastanka grčke države.

Atina traži da manastiri plaćaju porez na nekretnine koje se nalaze izvan Svete Gore, što može za njih da ima "izuzetne negativne posledice", prenosi Verska informativna agencija VIA.

U slučaju neplaćanja, moguća je konfiskacija imovine. Vlada iznosi stav da su i po poreskom pitanju svi subjekti ravnopravni i obavezni na plaćanje, mada je na sastanku svetogorskih predstavnika i premijera Jorgosa Papandreua prošle godine obećano je da se neće dirati u privilegije.

Iguman najznačajnijeg manastira Velika lavra Pavle je izjavio da je već došlo do "otežane saradnje" sa više grčkih ministarstava i da to stvara "znatne probleme".

Sabranje igumana traži od Atine da preispita odluke koje izazivaju "frustraciju".

Grčki analitičari bliski Atosu mere Atine označavaju nezakonitim i nepravednim. Atos ne pripada samo Grčkoj, već celokupnom pravoslavlju, na njemu žive i monasi koji nisu grčkog porekla.

Ustav Grčke garantuje Atosu posebnost (član 105), postoji i međunarodnopravna obaveza. Preporučuje se da se monaška zajednica obrati grčkim i međunarodnim sudovima.

Atos je međunarodnopravno sastavni deo Grčke, sa i od strane Evropske unije garantovanom autonomijom koja dopušta da se svi pravni propisi Grčke i EU ne moraju primenjivati. To se odnosi na restrikcije slobode kretanja i poreze.

Sveta gora je u suverenskom odnosu prema Atini, radi se o protektoratu nad jednim prostorom. Takav odnos, na primer, imaju Španija i Francuska nad Andorom.

Na površini od 336 kvadratnih kilometara na Atosu, po proceni, živi oko 2.000 monaha. Od 20 manastira, u 17 žive grčki monasi.

Novi civilni guverner Atosa Aristides Kasmiroglu, koji je odgovoran ministarstvu inostranih poslova, prošle godine je obećao da će se truditi da obnovi harmoniju između monaha i vlade u Atini. U vezi s dubokom krizom u odnosima Atina – Atos, guverner se nije do sada izjasnio.

(FoNet)

Povezano

Sve vesti