Mrkonjićev pomoćnik ojadio državu

Kadar SPS, Mrkonjićev pomoćnik Milorad Ilić i načelnik kolubarskog okruga Milivoje Obrenović iz G17 uhapšeni su zbog sumnje da su počinili zloupotrebe u privatizaciji "Jablanice" i oštetivši državu za 2.000.000 evra.

0
A- A A+

Zbog zloupotreba u vezi sa privatizacijom građevinskog preduzeća "Jablanica" danas je uhapšeno sedam osoba među kojima je pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku za drumski transport Milorad Ilić i načelnik kolubarskog okruga Milivoje Obrenović, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Uhapšeni su zbog sumnje da su preduzeću ''Jablanica'' AD Valjevo, naneli štetu više od dva miliona evra, navodi policija i dodaje da se intenzivno traga za još dvojicom osumnjičenih .

Osim Ilića i Obrenovića uhapšen je Saša Đoković iz Valjeva koji je u vreme izvršenja krivičnog dela bio generalni direktor tog preduzeća, kao i generalni direktor Dobrica Živanović iz Mladenovca.

Uhapšeni su i članovi Upravnog odbora "Jablanice" Milka Selaković iz Valjeva, Dušan Pavković iz Vlaške i Milan Ignjatović iz Koraćice, koji je i direktor preduzeća "MBR" DOO Mladenovac.

Policija intenzivno traga za predsednikom Upravnog odbora i generalnim direktorom GP "Jablanica" A.D. Valjevo Ljubomirom Mačkovićem i Slobodanom Radojevićem, zvanom ''Boba Era'' iz Đurinaca koji je većinski vlasnik GP "Jablanica" A.D. Valjevo, "MBR" DOO Mladenovac, "Kobest" A.D. Mladenovac i "Autosrbija" A.D. Beograd, protiv koga se zbog izvršenih krivičnih dela vodi postupak pred Višim sudom u Beogradu.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćena i još trojica osumnjičenih koji se već nalaze u pritvoru jer se protiv kojih vodi krivični postupak pred Višim sudom u Beogradu.

To su članovi Upravnog odbora Jablanice Slobodan Đoković iz Beograda, Biljana Živanović, koja je i zastupnik preduzeća "Kobest" A.D. Mladenovac, kao i Dejana Đurića iz Mladenovca koji je direktor "Kobest" A.D. Mladenovac i predsednik Skupštine akcionara "Jako gradnja" A.D. Mladenovac.

Policija ističe da se svi sumnjiče da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

Nakon kupovine građevinskog preduzeća ''Jablanica'' Valjevo, osumnjičeni su u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za Slobodana Radojevića i njegova privredna društva, krajem 2006. osnivanjem novog preduzeća ''Jakogradnja'' Mladenovac, imovinu ''Jablanica'' Valjevo, i to poslovnu zgradu, hotel, proizvodni pogon, preneli na navedeno novo preduzeće.

Vrednost uloga procenjena je daleko nižom od realne tržišne vrednosti. Preduzeće ''Jakogradnja'' tu imovinu je prodalo kupcima ''Vujić Valjevo'', ''Auto Srbija'', ''Kobest'' i ''MBR'' i tako građevinskom preduzeću "Jablanica"`Valjevo naneta šteta u ukupnom iznosu od 60.2 miliona dinara.

Osumnjičeni su tokom 2006. zadužili preduzeće "Jablanica" kod većeg broja lizing kuća za kupovinu automobila, skutera, kamiona i građevinske opreme za iznos od 119.363.584 dinara od čega je "Jablanica" iz svojih sredstava isplatila polovinu svojih obaveza, ali zbog blokade računa, preuzete obaveze nisu u ugovorenim rokovima izmirene.

Preduzeće "MBR" Mladenovac, preuzima obaveze iz lizinga, od "Auto Srbije" Beograd, "Kobesta" Mladenovac, i "Auto kuće remont" Požarevac i "Brodarstva" Požarevac, koja postaju vlasnici navedenih sredstava plaćajući samo polovinu njihove realne vrednosti.

Na ovaj način, preduzeću "Jablanica" naneta je šteta u iznosu od 61.351.514 dinara.

Osumnjičeni Miloje Obrenović, u novembru mesecu 2006.godine i februaru 2007.godine, kao direktor filijale Poreske uprave Valjevo, potpisao je predloge za brisanje založnog prava - hipoteka nad poslovnom zgradom i proizvodnim pogonom, radi obezbeđenja naplate poreskog duga preduzeća "Jablanica" u iznosu od 47.147.337 dinara, iako je znao da ovaj dug nije izmiren.

Na osnovu toga je Zemljišno knjižno odeljenje Opštinskog suda u Valjevu donelo rešenje o brisanju založnog prava nad nekretninama preduzeća "Jablanica", koje su potom prodate, a time je onemogućeno plaćanje poreskog duga.

Na ovaj način oštećen je budžet Republike Srbije i pribavljena protivpravna imovinska korist preduzeću "Jablanica" u iznosu od 47.147.337 dinara.

Na opisane načine, osumnjičeni su preduzeću "Jablanica"AD Valjevo, naneli štetu u ukupnom iznosu od preko 2.000.000 evra, navodi se u saopštenju.

"Ko je čiji" od uhapšenih

Uhapšeni pomoćnik ministra Milorad Ilić je član Glavnog i Izvršnog odbora SPS, a kao kadar te stranke je funkciju predsednika Skupštine opštine Valjeva obavljao u tri uzastopna mandata, od juna 1992. do 16. oktobra 2000. godine.

Među sugrađanima poznat i kao Mića Kaplar, slovio je za političara koji voli da gradi i tokom njegovih mandata pokrenuto je nekoliko većih građevinskih projekata u Valjevu.

Ilić je trenutno na funkciji pomoćnika ministra za infrastrukturu i energetiku zadužen za drumski transport.

Milivoje Obrenović je za načelnika Kolubarskog okruga postavljen kao kadar G17 plus, a u prošlosti je rukovodio filijalom poreske uprave u Valjevu.

Stranka G17 plus je danas, povodom njegovog hapšenja, saopštila da svako treba da snosi ličnu odgovornost za svoje postupke i da odgovara ako se dokaže da je kršio zakon.

"Niko nije, niti sme da bude iznad zakona. Zbog toga G17 plus daje punu podršku policiji i pravosudnim organima da do kraja ispitaju sve navode o eventualnim zloupotrebama službenog položaja bilo koji pojedinac da ih je počinio, bez obzira na funkciju koju on obavlja", saopštila je ta stranka.

Vlada Srbije danas je, posredstvom svog koordinatora za odnose sa javnošću Slobodana Homena, pozdravila akciju policije i tužilaštva.

"Ova akcija je pokazatelj da u Srbiji nema nedodirljivih i zaštićenih, te će svako, ko bude osumnjičen za nezakonite aktivnosti, bez obzira na kojoj se državnoj ili stranačkoj funkciji nalazi, biti procesuiran, u skladu sa zakonom", rekao je Homen Tanjugu.

On je najavio da će Vlada Srbije razrešiti uhapšenog pomoćnika ministra u skladu sa zakonskom procedurom.

Da će pomoćnik biti razrešen slaže se i njegov nadređeni - Milutin Mrkonjić.

On je danas najavio da će na jednoj od narednih sednica Vlade Srbije pokrenuti postupak za suspendovanje Ilića.

"Svoje saradnike sam uvek birao po kriterijumu stručnosti. Koliko sam obavešten, radi se o sumnji da je krivično delo počinio pre nego što je počeo da radi u mom ministarstvu. Poslednju reč će dati pravosuđe", navodi se u izjavi Mrkonjića.

Prema njegovim rečima, zakonska obaveza ministra je da pokrene postupak za razrešenje posle sudske presude.

"Bez obzira na to, iz moralnih razloga, na jednoj od sledećih sednica vlade, pokrenuću postupak suspenzije u skladu sa zakonom", naveo je Mrkonjić.

(agencije/MONDO)
Sve vesti