Tužilaštvo prekopava Adu, traži Đenerala

Republičko javno tužilaštvo započeće istraživanje terena na Adi Ciganliji u Beogradu, na osnovu indicija da se tamo nalazi grob generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

0
A- A A+

Kako je danas rekao Momčilo Pavlović, član Komisije za utvrđivanje činjenica o pogubljenju Mihailovića, ukrštanjem iskaza nekoliko desetina svedoka koji su do sada ispitani konstatovano da postoji osnovana indicija da se grobno mesto Mihajlovića nalazi na Adi Ciganliji, u blizini ondašnjeg zatvora.

On je naveo da će Republičko javno tužilaštvo o rezultatima pretrage terena obavestiti Komisiju, koja je osnovana 2009. godine, a koja će nastaviti pretragu po arhivima.

Komisija za utvrđivanje činjenica o pogubljenju i grobnom mestu komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, generala Dragoljuba Draže Mihailovića analizirala je danas na sastanku iskaze svedoka i prikupljene podatke i, kako je Pavlović naveo, usvojila preliminarni Izveštaj o radu.

Mesto gde je pogubljen i sahranjen Mihailović moćiće da bude utvrđeno samo na osnovu posmrtnih ostataka i DNK analize.

Prema rečima istoričara Srđana Cvetkovića, sekretara Državne komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. godine, 3D tehnologija će omogućiti digitalni presek tla Ade Ciganlije, gde se veruje da je primarna grobnica generala Mihailovića.

To će jasnije pokazati da li se pored ružičnjaka, na mestu nekadašnjeg zapadnog zida zatvora, ili u masovnoj grobnici pored savskog rukavca, nalaze Dražini posmrtni ostaci.

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je proces za poništenje presude prekog suda kojom je 15. jula 1946. godine Mihailović optužen za veleizdaju, uz zahtev za rehabilitaciju generala Mihailovića, koji su pokrenuli njegov unuk Vojislav i više drugih predlagača.

Mihailović je pogubljen 17. jula 1946. godine, a do danas se ne zna gde su njegovi posmrtni ostaci.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti